Åter i Stockholm

Almedalen 2016 är över för denna gång, åtminstone för Blodcancerförbundets representanter som igår kväll återvände till vår huvudstad

För ett litet förbund gäller det att vara effektiv och hushålla med den viktigaste resurs vi har, vår tid, på ett klokt sätt. Just därför fick det räcka med två dagar i Almedalen, då våra representanter trots allt har ett förbund att driva! Detta trots att det på alla sätt och vis var en intressant upplevelse att vistsas på vackra Gotland under Almedalsveckan...

Och givande dessutom! Gårdagen började med att Förbundsordförande Lise-lott delgav patientens syn på ett stängt rundabordssamtal på morgonkvisten. Därefter var det bara att bege sig med raska steg till seminariet "Kronisk cancer - vem tar ansvar för patienten" som Nätverket mot Cancer (NMC) arrangerade. Medverkade gjorde bland annat Dag Larsson (landstingsråd, S), Cecilia Widegren (ledamot, M) och Roger Henriksson (chef RCC Stockholm-Gotland). Frågor som diskuterades var bland andra hur vården bör organiseras utifrån behoven för patienter med kronisk cancer samt hur vi kan ta tillvara på de effektivitetsvinster det innebär att cancervården i allt större utsträckning "flyttar hem".

Sedermera var det dags för dagens höjdpunkt, nämligen att äta lunch med representanter från vår lokalförening på Gotland! Tidigare kända som "Blodsjukas Förening på Gotland", heter föreningen ifråga numera "Blodcancerföreningen Gotland". Förutom namnbytet så talade vi om därutöver om ett potentiellt kommande medlemsmöte på ön gällande temat "leukemier", vad som fungerar bra/mindre bra med den lokala sjukvården och hur vi på förbundskansliet bäst kan vara vår lokala förening behjälpliga. En otroligt trevlig lunch tillsammans med några fantastiskt gemytliga människor; stort TACK till er samtliga!

Mätta och belåtna var det slutligen tid för NMC;s andra event dagen till ära; d.v.s. "Mötesplats allians mot cancer - hållbar utveckling av cancervården". Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S), ledamot Pernilla Gunther (KD), och Heidi Stensmyren (ordförande Läkarförbundet) diskuterade hur de vill att framtidens cancervård ska se ut, vad de själva kunde bidra med för att lyckas uppnå detta samt vilken önskan om förändring de vill se idag, för att på så vis bidra till en bättre vård för cancerpatienter. Gott om tid för mingel fanns också, varpå det var tur att förbundets representanter hade fått visitkort tryckta kostnadsfritt i god tid för Almedalen.

På det hela taget två spännande och förhoppningsvis givande dagar i Almedalen. Vi ses nästa år igen!

Senast uppdaterad 11 juni 2020

Fler nyheter


Alla nyheter