Rundabordssamtal (x2)
Den 2 juli 2019 avslutas Blodcancerförbundets landsomfattande intressepolitiska satsning Vägen till ett djupt behandlingssvar (VTEDB) med två slutna rundabordssamtal under politikerveckan i Almedalen. Detta med målet att åstadkomma reell, positiv och långsiktig förändring på riksnivå. Ett särskilt fokus i samband med aktiviteten kommer att ligga på frågan om hur vi kan säkerställa att fler blodcancerpatienter uppnår så kallade djupa behandlingssvar, som för många drabbade visat sig ha en positiv effekt på bland annat överlevnad och livskvalitet.
För att uppnå ett djupt behandlingssvar krävs det dock att man får rätt (= mest effektiv) behandling vid rätt tidpunkt. Något som i majoriteten av fallen föranleder att nya EU-godkända läkemedel tillgängliggörs även till patienter i Sverige, att dessa livshöjande behandlingar sätts in vid rätt tidpunkt (ofta i tidig linje) och att de ges på rätt sätt (eventuellt även i kombination med andra läkemedel) för att därigenom uppnå maximal effekt.
I Blodcancerförbundets kontinuerliga internationella kunskapsutbyte har vi emellertid kunnat konstatera att man i Sverige har särskilt svårt att få tillgång till nya läkemedel annat än i sen linje eller som monoterapi. Detta fastän just behandling i tidig linje, och med kombinationer av preparat är det som har visat sig ha bäst behandlingseffekt för många blodcancerpatienter. Det är alltså under dessa förutsättningar, där läkemedel inte används på effektivast möjliga sätt, som nytta och kostnadseffektivitet utvärderas av myndigheter.
Här uppstår alltså ett slags moment 22 där myndigheter studerar nyttan av ett läkemedel under suboptimala betingelser. Baserat på dessa beräkningar beslutar man sedan att inte rekommendera användning av läkemedlet – med hänvisning till bristande nytta och kostnadseffektivitet. Då har man, menar vi på förbundet, inte sökt utvärdera läkemedlets fulla potential – och således inte heller skapat förutsättningar att uppnå ett djupt behandlingssvar.
Det rör sig alltsom om komplexa frågor utan enkla lösningar. Utmaningar som Blodcancerförbundet dock ser fram emot att diskutera med de deltagare som kommer att medverka kl. 13.15-14.15 respektive 15.00-16.00 i samband med VTEDB Almedalen den 2 juli. Förutom de områden som nämns ovan kommer nog även en bättre uppföljning av läkemedel, behovet av kliniska studier samt immunterapi att diskuteras under dagen. Samtliga exempel på sådant som behöver lösas för att fler blodcancerpatienter uppnår djupa behandlingssvar i Sverige idag.
Du som har ett särskilt intresse för utmaningarna kring att uppnå detta behandlingssvar, får likt deltagarna i VTEDB gärna läsa den situationsanalys som tagits fram som ett led i projektet. Samt gärna även notera de deltagare som kommer att delta i aktiviteterna den 2 juli, vilka är de följande välrenommerade aktörerna inom blodcancervården i Sverige idag:
Blodcancerförbundet ser fram emot respektfulla, lösningsinriktade och givande samtal med högt i tak. Vi är oerhört stolta över de deltagare som har tackat ja till att delta på dessa två rundabordssamtal, och ser med spänd förväntan fram emot just årets Almedalsvecka. För Kunskap & Livskraft!