Cirka 100 personer i Sverige drabbas årligen av så kallad mantelcellsymfom. Professor Mats Jerkeman vid Skånes Universitetssjukhus i Lund och föreläser här 2022 på lymfomdagen om vård och forskning kring diagnosen. Blodcancerförbundet arrangerade webbinariet.
Under den internationella lymfomdagen 15 september 2022, arrangerade Blodcancerförbundet en hel temadag med diagnos-specifika föreläsningar inom lymfomområdet.
I denna del av den inspelade föreläsningsdagen, medverkar professor Mats Jerkeman vid Skånes Universitetssjukhus i Lund och föreläser om vård och forskning kring diagnosen mantelcellymfom.
Mantelcellslymfom är en malign tumörsjukdom som utgår från en grupp B-lymfocyter som normalt finns i lymfkörteln. Namnet avspeglar att dessa celler är belägna som en mantel runt tillväxtzonerna.
Vid diagnos finns som regel lymfkörtelförstoringar liksom lymfom i magsäckens och tarmens slemhinna. Benmärgsengagemang är mycket vanligt och lymfomceller i blodet kan förekomma och mjälten är ofta förstorad.
Idag finns flera olika behandlingsmöjligheter och åldern spelar roll i hur sjukdomen behandlas.
De inspelade föreläsningarna kommer att finnas tillgängliga i Blodcancerforbundets eventarkiv: https://blodcancerforbundet.se/evenemang/arkiv/
Denna föreläsning och föreläsningsdag blev möjlig tack vare stöd från Abbvie, Roche, Janssen och Astra Zeneca.
Bakgrund:
År 2020 genomförde Blodcancerförbundet en Novus-undersökning bland medlemmarna i Blodcancerförbundet. Den visade bland annat att nästan alla (96 procent) av våra medlemmar tycker det är viktigt att patienter får tillgång till nya läkemedel och behandlingar. Det blir då viktigt för oss att lyfta frågor såsom vad det här betyder utifrån ett patientperspektiv, och hur kan vi gemensamt säkerställa det. I samma medlemsundersökning ansåg åtta av tio svarande (83 procent) att det är viktigt att patienter får delta i kliniska studier. Detta lyfter viktiga frågor för oss, tex hur vi kan säkerställa att Sverige fortsätter vara ett land i framkant inom forskning, så att patienter får tillgång till nya behandlingar och läkemedel.
Blodcancerförbundet har även 2022 låtit Novus genomföra en ny medlemsundersökning och den här gången speciellt tillfrågat hur personer med diagnosen myelom uppfattar sin vård. Den Novus-undersökningen bekräftar i stora drag resultaten från medlemsundersökningen 2020. Intresset för nya behandlingar och tillgång till kliniska studier förs fram som mycket viktiga frågor av våra medlemmar, men tyvärr är det väldigt få som får tillgång till de senaste och mest effektiva behandlingarna.
/Håkan Sjunnesson, kommunikatör Blodcancerförbundet