Medmänniskan och glädjespridaren Sven Melander avlidit, efter en tids sjukdom i olika cancerformer, bland annat lymfom.
- Vi beklagar naturligtvis Svens bortgång och sänder våra varmaste omtankar och hälsningar till hans familj och andra närstående, säger Lise-lott Eriksson ordförande i Blodcancerförbundet.
”För egen del blev jag inte sjuk av tumören, då den upptäcktes tidigt, utan av behandlingarna.” berättar Sven Melander i intervjun i Haema 2-2021. Foto: Karin Törnblom/TT
För ett knappt år sedan hade Blodcancerförbundet förmånen att få använda en intervju med Svens Melander, gjord av journalisten Maria Zaitzewsky Rundgren och fotograferna Karin Törnblom/TT och W. Jåma Naina Helen/ Aftonbladet/TT. Det blev en mycket uppskattad artikel i Blodcancerförbundets medlemstidning Haema nr 2-2021.
I artikeln berättar han med sin underfundiga humor om kampen mot sjukdomen lymfom. Att han faktiskt övervann cancern och blev friskförklarad, efter några års tuff behandling med cytostatika och strålning.
Tyvärr drabbades han hösten 2021 av cancer i matstrupen, vilket han var öppen med i sociala medier. Och behandlingen av den elakartade tumören, lyckades inte utan den sjukdomen tog till slut hans liv den 31 mars 2022.
- Vi har förlorat en stor personlighet, en uppskattade komiker och programledare. Han har under flera decennier generöst delat med sig av sin positiva livssyn och humor och fått så många att skratta och må bra, säger Lise-lott Eriksson, ordförande i Blodcancerförbundet.
Blev ”sjuk” av behandlingarnaSven Melander berättar i intervjun i Haema, att han upptäckte en tumör i ena testikeln 2017, som visade sig vara malign. Den opererades bort men cancercellerna han sprida sig i lymfsystemet. Men Sven konstaterade ändå att: ”För egen del blev jag inte sjuk av tumören, då den upptäcktes tidigt, utan av behandlingarna.”
Han hänvisade också till den framgångsrika forskningen inom blodcancersjukdomarna och sa att: ”Det är kontraproduktivt att gå runt och tänka att jag kommer att dö av detta, när sannolikheten är mycket högre att jag kommer att bli frisk”.
Helt i linje med vårt påverkansarbeteDetta ligger helt i linje med Blodcancerförbundets påverkansarbete, hävdar Lise-lott Eriksson:
- Nya innovativa behandlingar kommer på löpande band inom blodcancerområdet som precisionsmedicin, cell- och genterapi eller kombinationsbehandlingar men för att innovationerna ska komma patienterna till nytta, måste naturligtvis patienterna få tillgång till dem. Annars är det ju ingen mening att de forskas fram, påpekar Lise-lott Eriksson och fortsätter:
- Vi i Blodcancerförbundet är bekymrade över att processen för införandet av nya EU-godkända läkemedel i Sverige tar så lång tid i Sverige, jämfört med andra likvärdiga länder.
- Patienter med de allvarligaste diagnoserna har helt enkelt inte tid att vänta. Det handlar om liv och död, säger Lise-lott Eriksson.
Följer och driver på forskningen - Tyvärr tog cancersjukdomen till slut Svens liv. Men flera nya behandlingar är under utveckling och kunskapen om diagnostik och olika befintliga behandlingar i kombination fortsätter, berättar Lise-lott Eriksson.
- Vi i Blodcancerförbundet både följer och driver på forskningen om maligna lymfom och andra blodcancersjukdomar. Den är framgångsrik på flera plan och leder till nya mer effektiva behandlingar.
- Vi ser att dödligheten i lymfom har minskat och lymfom kan behandlas mer effektivt med nya terapier, fortsätter Lise-lott Eriksson.
Blodcancerförbundets undersökningsfakta visarHon berättar om Blodcancerförbundets senaste medlemsundersökning, där 96 procent av de svarande tycker att det var viktigt att personer med blodcancer och andra maligna blodsjukdomar, får tillgång till de senaste och mest effektiva behandlingarna.
Och hand i hand med detta går den stora önskan från förbundets medlemmar, att få möjligheten att ingå i kliniska studier.
- På så vis är ju de som får vara med i studier, med och utvecklar vården. Hela 83 procent av de svarande medlemmarna vill vara med i kliniska studier, men bara 21 procent hade varit med i någon sådan. En mycket stor diskrepans och det vill vi ändra på. För tillgång till kombinationer av nya behandlingsterapier och kliniska studier är jätteviktigt för oss, säger Lise-lott Eriksson.
Håkan Sjunnesson/BLCF
Läs Maria Zaitzewsky Rundgrens intervju med Sven Melander i Haema nr 2-2021:
Klicka på omslagsbilden här nedan:
Filmklipp om lymfom - forskning, behandlingar och livet
Se några av våra informationsfilmer om forskningen och livet med lymfom, producerade med stöd av Roche. De finns på Blodcancerförbundets Youtube-kanal:
Onkologen Hans Hagberg om lymfomforskningHans Hagberg, onkolog och docent, Akademiska sjukhuset, Uppsala berättar i denna korta intervju om att det händer väldigt mycket på behandlingssidan inom det hematologiska området. Men att det finns stora frågetecken om en helhetssyn på finansieringen av de nya mer effektiva behandlingsterapierna, som ger en mycket bättre livskvalitet. Detta eftersom de är kostsamma initialt, men i längden innebär lägre andra samhällskostnader, i form av kortare sjukskrivningar och betydligt bättre livskvalitet och god återgång till arbetsliv och ett normalhälsosamt liv.
Friidrottsstjärnan Nadja Casadei om sin lymfomdiagnosDen svenska duktiga friidrottaren Nadja Casadei drabbades av lymfom och berättar här i denna intervju om vikten att ta sina symtom på allvar för att snabbt få rätt diagnos och rätt vård, för att behandlingen ska bli så bra som möjligt.
Blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson om forskning och opinionsbildningLise-lott Eriksson är ordförande för Blodcancerförbundet och här berättar hon om de stora framgångarna i läkemedelsforskningen inom hematologi och onkologi, som kommer att leda till ännu bättre behandlingar och överlevnad och god livskvalitet i framtiden. Och också om vikten av att gå med i en patientorganisation som Blodcancerförbundet. För ju fler vi är, desto större blir våra möjligheter att kunna påverka vårdsamhället, att patienter ska ha tillgång till kliniska studier och nya läkemedel. Hjälp oss göra skillnad, bli medlem!
Läs mer om behandlingarna mot lymfom på Blodcancerförbundets hemsida:
https://blodcancerforbundet.se/blodcancer/blodcancersjukdomar/lymfom/
https://blodcancerforbundet.se/stod-oss/bli-medlem/
----------------------------------------------------------------------------------------------