På Världscancerdagen 2022 arrangerade Nätverket mot cancer ett brett webbinarium, om morgondagens cancervård ur olika aspekter.
- Rehabiliteringen är jätteviktig för ett så bra liv som möjligt, säger Lise-lott Eriksson, ordförande i Blodcancerförbundet. Se webbinariet här i efterskott!
Lise-lott Eriksson, ordförande i Blodcancerförbundet medverkar i filmavsnittet om rehabilitering. (Bild: skärmdump från Nätverket mot cancer)
Under den tre timmar långa sändningen under världscancerdagen 2022, medverkade ett tjugotal olika ledande personer från vårdprofessionen, politiken och patientorganisationer. Blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson medverkade under webbinariets finaltimme och kunde därför summera helheten, med fokus på cancerrehabilitering, webbinariets sluttema.
- Jag är glad och positiv att alla som medverkat i detta webbinarium har så stort patientfokus och patienternas delaktighet i sin egen vård, både på individ och systemnivå. Det är helt i linje med hur vi i Blodcancerförbundet jobbar, för en ännu bättre personcentrerad cancervård, säger Lise-lott Eriksson och fortsätter:
Måste se hela människans behov
- Cancerrehabiliteringen är mycket viktig och den är en individuell resa. Det handlar om att kunna få leva ett så bra liv som möjligt varje dag. Och vårdpersonalen måste ta hänsyn till individens behov och verkligen se hela människans behov, hävdar Lise-lott Eriksson Blodcancerförbundets ordförande.
Hon pekar på den omfattande utvecklingen, när det gäller behandlingarna av många olika blodcancersjukdomar. Det gör att många fler idag överlever sin cancer, jämfört med för ett par decennier sedan. En hel del blir friskförklarade och för många går sjukdomen in i en kronisk fas, där man kan leva vidare med en god livskvalitet och hanterbara symtom.
Egenvård för bästa livskvalitet
Men det finns också de som efter behandling får återfall efter en tid och måste börja om med en kompletterande terapi för att bekämpa cancern.
- Också i dessa fall är egenvården och rehabiliteringen väldigt viktiga, för att få energi och upprätthålla och återfå olika kroppsliga förmågor. Helt enkelt att kunna leva ett så bra liv som möjligt, säger Lise-lott Eriksson:
Psykologiska bearbetningen nödvändig
-Det kan till exempel handla om fysisk aktivitet som yoga och annan träning. Om kosten, men också att få stöd i den psykologiska bearbetningen av sin livssituation. Och det gäller inte minst kring sex och samlevnad, som innebär en större eller mindre ny- och omorientering under en cancerbehandlingsresa, förklarar hon.
Hon pekar också på vikten av att få bearbeta de olika faser man går igenom under en cancerbehandling. En resa som naturligtvis kan upplevas väldigt olika från person till person.
- Och därför måste det vara ett individuellt bemötande av varje patient från vårdens sida, upprepar Lise-lott Eriksson. Blodcancerförbundet har i rehabiliteringsämnet de senaste åren drivit projektet Livskraft. Ett viktigt medlemsarbete med stöd från Allmänna Arvsfonden.
Håkan Sjunnesson
Här kan du se hela webbinariet uppdelat i ämnesområden
Se webbinariet i efterhand på Nätverket mot cancers webbplats, via denna länk:
http://www.natverketmotcancer.se/aktiviteter-2/varldscancerdagen-2022/
Men du kan också se webbinariets olika ämnesindelningar, uppdelade på i fem olika filmavsnitt här nedan:
1 Inledning
2 Tidig upptäckt
3 Precisionsmedicin
4 Rehabilitering
(Här nedan medverkar Lise-lott Eriksson, Blodcancerförbundet från ca 41.45 min in)
5 Årets cancernätverkare
-----------------------------------------------------------------------------