Lennart Ivarsson, vice ordförande i Blodcancerförbundets styrelse blev den första patientrepresentanten som medverkat, när sydöstra sjukvårdsområdet höll ett konferenswebbinarium om framsteg inom cancervården.
Blodcancerförbundets vice ordförande Lennart Ivarsson medverkade som första patientrepresentant på Sjukvårdsregion sydosts webbkonferens om forskning och framsteg. Montage: Håkan Sjunnesson /BLCF
Seminariet anordnades av regionerna i Östergötland, Jönköpings län och Kalmar län. Rubriken var Forskning och Framsteg i Sydost och det handlade framför allt om kliniska studier.
Huvudämnet var hur man ska öka antalet kliniska studier i Sverige samt göra dem mer lättillgängliga inom såväl sjukvården som för patienterna. Bland de medverkade fanns personal från hälso- och vården, forskare, regionala politiker samt representanter från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och socialdepartementet, berättar Lennart Ivarsson.
Sökbar databas om pågående studier
Lennart Ivarsson, du fick slutorden som medverkande och fick möjligheten att sammanfatta webbinariet. Vad har du för reflektioner om evenemangets innehåll och resultat och betydelse för Blodcancerförbundets medlemmar?
- Seminariet innehöll många bra och tänkvärda presentationer - alla framåtriktade i syfte att öka antalet kliniska studier i Sverige. Exempelvis berättade Lif, de forskande läkemedelsföretagen, om att de bedriver ett stort projekt där man bland annat ska ta fram en sökbar studiedatabas över pågående studier i Sverige.
- Det kommer underlätta överblicken och förhoppningsvis leda till att fler intresserar sig för frågan. Här hoppas vi kunna vara med och utveckla databasen, sett utifrån patientperspektivet, säger Lennart Ivarsson.
Första gången en patientrepresentant var med
Hur upplever du din/vår medverkan i webbinariet?
- Jag berättade om min egen patientresa och deltagande i en klinisk studie. Det är en personlig berättelse som jag tror kan gälla för många andra patienter, och då inte bara inom blodcancer. Jag har mycket positiva erfarenheter från min behandling, men det finns fortfarande mycket kvar att göra, för att förbättra informationen om kliniska studier samt hur man som patient kan påverka sitt val av behandling hävdar Lennart Ivarsson.
Vad betyder det att Blodcancerförbundet medverkar vid den här typen av event/konferenser?
- Sjukvårdsregionen Sydost har anordnat den här typen av konferenser i flera år, men det här var första gången som en patientrepresentant medverkade. Mycket glädjande och jag är övertygad om att vi som patienter och patientorganisationer kan tillföra mycket för att utveckla svensk sjukvård.
- Och då inte bara på det individuella planet, utan framför allt på systemnivå när övergripande beslut inom sjukvården ska fattas, förklarar Lennart Ivarsson.
Enighet om vikten av fler kliniska studier
Lennart Ivarsson, vad tar du med dig från denna konferens om kliniska studier?
- Att det fanns en stor enighet bland alla deltagarna att det är viktigt att vi får fler kliniska studier i Sverige. Att vi halkat efter omvärlden och att det rimmar illa med regeringens life science-strategi, som säger att vi ska vara en ledande nation inom forskning och utveckling. Kliniska studier är grunden för utvecklingen av många nya innovativa läkemedel och behandlingar. Som faktiskt räddar liv, understryker Lennart Ivarsson.
- Fantastiskt bra att frågan om kliniska studier uppmärksammas så här. Det här var dessutom ett mycket bra anordnat seminarium med en bra spridning av medverkande och föredragshållare. Kanske kan det här vara något för andra regioner att ta efter, tipsar Lennart Ivarsson, vice ordförande i Blodcancerförbundet.
Håkan Sjunnesson
Syftet med kliniska studier är att utveckla möjligheten att förebygga, diagnostisera eller behandla olika cancerdiagnoser.
Läs mer om kliniska studier här:
www.blodcancerforbundet.se/livet-som-berord/vid-diagnos/kliniska-studier/
------------------------------------------------------------------------------------