Ta del av en sammanfattning av de resultat som professor Tiziano Barbui presenterade under den digitala föreläsningen som hölls 11/2.
Professor Tiziano Barbui och hans forskargrupp har undersökt och jämfört vilken effekt covid-19 hade för MPN-patienter under pandemins första våg jämfört med den andra vågen.
Fokus riktades bland annat mot de risker som identifierades för denna patientgrupp. Under den första vågen utgjorde MPN patienter en tydlig riskgrupp och det framfördes att risken att avlida för MPN patienter är högre än för friska individer. Det observerades att dödligheten generellt för gruppen var 28.6 %. För ET-patienter var den 25 %, 19 % för PV och 48 % för MF. Således var patienter med myelofibros den största riskgruppen. Den främsta dödsorsaken var multipel organsvikt (multiple organ failure).
Den faktor som hade störst inverkan på överlevnad var behandlingsavbrott med läkemedlet Ruxolitinib. Rådet är därför att patienter under pandemin inte ska avsluta Ruxolitinib-behandling om det inte är absolut nödvändigt. Strikta och regelbundna kontroller hos behandlande läkare uppmanas.
Det presenterades även en ökad förekomst av blodproppar hos ET-patienter, medan risken för blodpropp hos PV och MF-patienter inte var högre än den man ser hon normalbefolkningen. Kliniska studier undersöker nu åtgärder där trombocythämmande behandling såsom clopidogrel, ticagrelor or prasugrel tycks ha en skyddande effekt. Vidare observerades en ökad blödningsrisk hos främst MF-patienter, där transfusion kan behövas.
Under presentationen framfördes risken att det inflammatoriska tillstånd som covid-19 innebär kan leda till att MPN-sjukdomar transformerar och utvecklas till akuta leukemier. Detta observerades hos tre patienter som tidigare varit i kronisk fas.
I samband med den andra vågen av pandemin observerades generellt en förbättring med mindre allvarlig sjukdom för MPN-patienter. Man observerade också att fler yngre MPN-patienter drabbades samt fler kvinnor än tidigare.
Första vågen: 58 % män, 42 % kvinnor. Andra vågen: 48 % män, 52 % kvinnor
ICU = intensive care unit (intensivvårdsavdelning). Regular ward = vanlig sjukvårdsavdelning.
Dödligheten för MPN-patienter under första vågen av pandemin var 28.6 % medan dödligheten under den andra vågen var betydligt lägre, 8.6 %.
Det framfördes att de främsta riskgrupperna utgörs av att äldre patienter samt patienter med myelofibros.
Sammanfattningsvis har det enligt dessa forskningsresultat visats att MPN patienter utgör en riskgrupp pga en påverkad immunfunktion. Det framfördes dock att risken för MPN-patienter att avlida under den andra vågen av pandemin var avsevärt lägre jämfört med den första vågen (8 % vs 28 %). Forskningen har även visat att den inverkan som behandlingsavbrott med Ruxolitinib har på dödlighet bekräftades, samt att ET patienter utgör den främsta riskgruppen för att drabbas av blodpropp vilket kräver profylaxis (förebyggande behandling) med trobocythämmande läkemedel. Under fortsatt forskning riktas fokus mot vaccination av MPN patienter.
Nedan presenteras frågor från chatten samt de svar som professor Barbui givit på dessa.
Fråga 1. Jag har ET och jag är så väldigt rädd för vaccinet. Ska jag vaccinera mig ändå?
Svar: Ja, det finns inga kontraindikationer för din hematologiska sjukdom.
Fråga 2. Har du sett fler blödningsproblem för ET-patienter? Jag hade deltavarianten och 1 vaccination och efter det blödningsproblem ett tag. Därför är jag rädd för att ta mer av det, jag tar bara klopidogrel.
Svar: Hos vissa patienter med ET, särskilt när trombocytantalet överstiger 1 miljon, är blödningen mer frekvent. Detta beror på acetylsalicylsyra och i vissa fall en låg nivå av Von Willebrand-faktor i blodet.
Fråga 3. En allmän fråga, ska MPN-patienter fortfarande vara extra försiktiga (även om du är vaccinerad)?
Svar: För att besvara denna fråga med robusta data måste vi undersöka vår databas.
Fråga 4. Om du har ET och är vaccinerad, har du samma skydd som alla andra?
Svar: Om du använder Hydrea eller IFN (Interferon), ja. Med IFN är svaret i termer av neutraliserande antikroppar efter vaccination bäst. Vaccinationssvaren hos dem på Ruxolitinib är sämre.