Årets avhandling inom hematologi tilldelades St-läkaren Erik Boberg, på Karolinska Institutet och med sin avhandling vill han lyfta fram vissa osynliga symtom vid en blodcancersjukdom:
-Det är viktigt för mig att fatigue och kognitiv dysfunktion hos cancerpatienter får ökad uppmärksamhet.
Erik Boberg uppskattar att få den här gemensamma utmärkelsen av det patientdrivna Blodcancerförbundets fond (Blodcancerfonden) och Svensk förening för hematologi, som uppenbarligen ser det stora behovet av att lyfta fram ämnena som avhandlingen handlar om:
-Det känns mycket hedrande och personligen tycker jag att styrkan med projektet, är den multidiciplinära approachen. Där vi kombinerat neurologi, psykiatri, immunologi och hematologi för att nå nya insikter om hur stamcellstransplantation kan påverka hjärnan på lång sikt. Jag har haft äran att arbeta i en grupp av dynamiska, kreativa och arbetsamma forskare.
Vad betyder det för dig och dina kollegor att ha fått denna utmärkelse?
-Många patienter lider i det tysta av fatigue och kognitiv dysfunktion. Det saknas idag verktyg för att identifiera och lindra dessa mycket drabbande symptom. Det viktigaste för mig är därför att dessa patienter får uppmärksamhet, och att forskningen vi driver i längden kan förbättra vården av långtidsöverlevare efter stamcellstransplantation. Jag hoppas att det här priset skall ge forskningsområdet välbehövlig ökad uppmärksamhet.
Hur är arbetssituationen för dig och dina kollegor?
-Forskning är ett dynamiskt och intensivt arbete som ofta är svåra att fullfölja enbart på kontorstid. De flesta av oss kombinerar vår forskningstid med kliniskt arbete, vilket ytterligare komplicerar situationen, även om det kan ge värdefulla insikter.
-Som doktorand har jag inte behövt tänka på min finansiering, men jag vet att det snabbt blir centralt när man blir självständig forskare. Om jag fick önska skulle forskningsfinansiering bli mer stabil så att huvudfokus kunde fortsätta att ligga på det vetenskapliga arbetet.
Vad betyder patientcentrerad vård för dig?
-Det är den typ av vård jag drömmer om och aspirerar på att bedriva.
Vad skulle behöva förändras för att vården av svårt blodsjuka skulle bli ännu bättre?
-Det absolut viktigaste för god vård är att det finns väl bemannade kliniker i landets alla regioner med goda arbetsvillkor för personalen, så att kompetens och erfarenhet bibehålls i organisationerna. Bristen på sjuksköterskor är utan konkurrens det problem jag oftast stöter på i min kliniska vardag, säger Erik Boberg.
Håkan Sjunnesson/BLCF
Här hittar du Erik Bobergs avhandling: "Cured but not well: Long term survivorship after
allogeneic haematopoietic stem cell transplantation", på Karolinska Institutets hemsida
Ungefärlig översättning:
"Botad men inte bra och välmående: Långtidsöverlevande efter allogen stamcellstransplantation"