I en skrivelse till Folkhälsomyndigheten hävdar företrädare för Blodcancerförbundet att samtliga patienter med blodcancersjukdomar, ska erbjudas en extra påfyllandsdos av covid-19-vaccin och prioriteras behandlingsmässigt.
Patienter med någon blodcancersjukdom, som också drabbas av covid-infektion, måste prioriteras i ett tidigt skede och erbjudas behandling med till exempel monoklonala antikroppar mot allvarlig covidsjukdom. Foto: Håkan Sjunnesson BLCF
I Blodcancerförbundets skrivelse till Folkhälsomyndigheten den 25 februari 2022, pekar förbundets styrelse på att en blodcancersjukdom innebär hög risk att drabbas svårt av covid-19. De vill att Folkhälsomyndigheten både prioriterar tillgång till läkemedelsbehandling mot covid-19 för de med blodsjukcancerdomar och att erbjuda dem en extra vaccinpåfyllnadsdos.
I skrivelsen betonar förbundets skribenter att många patienter med blodcancerdiagnoser har ett kraftigt försämrat immunförsvar, med nedsatt funktion av både B- och T-lymfocyter till följd av sjukdom eller behandling.
Covidsjuka måste få avancerad behandling
Blodcancerförbundet tycker att samtliga inom gruppen blodcancerpatienter borde prioriteras och i ett tidigt skede erbjudas läkemedelsbehandling.
"Det kan vara en viktig åtgärd för att minska allvarliga symtom som annars kan drabba denna patientgrupp vid insjuknande i covid-19-infektion.”
”Vidare anser vi att denna patientgrupp efter bekräftad covid-infektion ska prioriteras i ett tidigt skede och erbjudas behandling med till exempel monoklonala antikroppar. Detta är mycket viktigt för att förhindra antalet sjukhusinläggningar samt för att minska risken att patienter med blodcancer avlider till följd av covid-19-infektion."
Ifrågasätter att åtgärder dragits in
Blodcancerförbundet ifrågasätter även beslutet om att nödvändiga åtgärder dras in. Som att det inte längre erbjuds hemtest, vilket kan vara viktigt för att bidra till minskad smittspridning. Blodcancerförbundet önskar en förklaring gällande vilka grunder detta beslut har baserats på.
Åtgärderna som Blodcancerförbundet lyfter fram i sin skrivelse kan minska smittspridningen över lag och är viktiga för att bidra till ökad överlevnadschans och mindre allvarliga komplikationer för patientgruppen som förbundet företräder. Förbundets företrädare tycker också att Folkhälsomyndigheten borde bli bättre på att ge konkreta råd, som bör implementeras i samtliga av Sveriges regioner.”
Skrivelsen till Folkhälsomyndigheten är undertecknad av Lise-lott Eriksson ordförande Blodcancerförbundet, Lennart Ivarsson, vice ordförande Blodcancerförbundet och Olina Lind, medicinskt sakkunnig Blodcancerförbundet.
Text & foto: Håkan Sjunnesson / BLCF
---------------------------------------------------------------------------