Blodcancerförbundets medlem Lena Karlsson medverkade i Cancerfondens "Tillsammans mot cancer"-galan 2022. Hon fick myelofibros, en ovanlig blodcancersjukdom och hyllade i programmet "sin" sjuksköterska Marcus.
"Blodcancerförbundet är en samtalspartners som jag kan kontakta. En kunskapsbank som arbetar för att hela tiden förbättra våra liv och kan utbilda för att lära ut värdefull kunskap". Det säger medlemmen Lena Karlsson som var med i TV4 och Cancerfondens insamlingsgala 2022. Montage av privatbild & skärmdump från TV4/Cancerfondens sändning, med tillstånd.
- Jag vill verkligen hylla vårdpersonal för deras engagemang, som ger det där lilla extra. Var inte rädda för att säga till personalen hur bra det är. Ge beröm, uppmanar Lena Karlsson, medlem i Blodcancerförbundet.
Stamcellstransplantationen tuff
2018 genomgick Lena Karlsson en stamcellstransplantation mot sin myelofibros och fick efter det en väldigt kraftig så kallad GVHD som biverkning. (se förklaring nedan) Det har varit en mycket tuff tid men hon lever och kämpar vidare.
- Jag är fortfarande sjukskriven 3,5 år efter transplantationen och jag är välkänd som patientfall både nationellt och internationellt. På Huddinge sjukhus där jag behandlades hade de tidigare inte träffat någon som var så påverkad som jag varit och fortfarande är, berättar Lena Karlsson.
Ville lyfta fram gott vårdbemötande
Lena hörde talas om årets Tillsammans mot cancer-TV-gala och att Cancerfonden sökte patientberättelser. Hon skrev till dem och berättade om det hon varit med om och blev lotsad till produktionsbolaget bakom insamlingsgalan. Där fick hon besked att hon gärna kunde vara med om hon kunde lyfta fram någon inom vården som betytt extra mycket.
- Jag valde sjuksköterskan Markus och vill förmedla min erfarenhet till andra drabbade och hylla vårdpersonalens bemötande.
Blodcancerförbundet för bättre liv
Årets insamlingsgala i TV4 till cancerforskningen blev hela 165 miljoner kronor till Cancerfonden och för Lena som medverkade betyder cancerforskningen väldigt mycket:
- Det är viktigt att forskarna arbetar för att finna botemedel och metoder kring cancersjukdomar som gör det lättare att överleva och klara sig, säger Lena Karlsson.
Som ett led i sin rehabilitering blev hon medlem i Blodcancerförbundet för några år sedan.
- Blodcancerförbundet är en samtalspartners som jag kan kontakta. Ett samlat ställe, en kunskapsbank med erfarenhet som arbetar för att hela tiden förbättra våra liv. De ger stöd vid behov och kan utbilda för att lära ut värdefull kunskap, säger Lena Karlsson.
Blodcancerförbundets ordförande nöjd
- Fantastiskt att vår medlem Lena Karlsson tog initiativet att vara med och lyfta fram en hematologisjuksköterska, tycker Lise-lott Eriksson, som såg hela insamlingsgalan den 10 januari.
- Sjuksköterskorna betyder oerhört mycket och det är ofta den yrkeskategori som patienterna har närmast kontakt med under vårdperioderna, säger Lise-lott Eriksson och fortsätter:
- Också fantastiskt att en sådan här insamlingsgala ger 165 miljoner kronor till cancerforskningen.
Nya läkemedel måste nå patienter snabbare
-Det som nu är viktigt och som vi i Blodcancerförbundet jobbar mycket för opinionsmässigt, är att forskningens framsteg verkligen kommer blodcancerpatienterna i Sverige till del, understryker Lise-lott Eriksson.
- Det är tyvärr en väldigt trög och långdragen process i Sverige för användande och introduktion av nya innovativa läkemedelsterapier. Det tar ofta flera år och många blodcancerpatienter har inte den tiden. Det handlar om liv eller död och att få leva med så bra livskvalitet som möjligt, säger Lise-lott Eriksson, ordförande för Blodcancerförbundet.
#Håkan Sjunnesson
Fakta om GVHD-biverkan efter stamcellstransplantation
Många personer som genomgått en allogen stamcellstransplantation får en komplikation som kallas "Graft versus host disease" (GVHD) (En allogen transplantation innebär att stamcellsdonatorn antingen är en familjemedlem (ofta ett syskon) eller en obesläktad donator från ett register).
GVHD innebär att det nya immunförsvarets vita blodkroppar, som bildas av de transplanterade stamcellerna, uppfattar kroppen som främmande och angriper den. Med andra ord försöker transplantatet stöta bort kroppen genom att angripa mottagarens egen vävnad och skada den. Det finns två former av GVHD, en akut och en kronisk form, där svårighetsgraden varierar mycket mellan olika patienter.
Källa: Blodcancerforbundet.se
Se "Tillsammans mot cancer"-galan 2022
Via länken här nedan kan du se TV4:s "Tillsammans mot cancer"-gala 2022, där Lena Karlsson medverkar i ett inspelat inslag mitt i programmet:
Tillsammans mot cancer 2022 (tv4play.se)
Läs mer om stamcellstransplantationer
Stamcellstransplantation | Blodcancerförbundet | Blodcancerförbundet (blodcancerforbundet.se)
----------------------------------------------------------------------------------