Den 22 april medverkar Blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson i en slutdebatt på viktiga IHE-Forum 2022. Det hålls i Lund, med temat ”Ett fullständigt samhällsperspektiv inom hälso- och sjukvård – oavsett finansiär”.
Den 21-22 april pågår Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi, IHE:s årliga forum och en av de två patientorganisationerna som är representerade är Blodcancerförbundet.
IHE:s Forum äger rum i universitetsstaden Lund i Skåne och det är en betydelsefull årlig mötesplats för vårdpolitiken, vårdprofessionen och inte minst patientorganisationer.
Läkemedelsfinansiering på agendan
IHE skriver på sin webbplats:
”Genom samarbete mellan olika aktörer och nivåer i samhället kan vården förbättras och effektiviseras. Arbetet försvåras dock ofta av stuprör som delar organisation, ansvar och finansiering. IHE Forum kommer ge konkreta exempel på hur man kan vårda över gränser, utan stuprör, och belyser effekterna både från kliniskt perspektiv och patientperspektiv.
En viktig aspekt är att värde och kostnader av innovationer och åtgärder faller på olika aktörer och samhällssektorer, vilket kan minska incitamenten att ta beslut som gynnar samhällssektorn som helhet. Dessa utmaningar kommer att diskuteras på IHE Forum, och följas av exempel och debatter för hur de kan hanteras och lösas.”
Snabbare tillgång till nya läkemedel
Blodcancerförbundets förbundsordförande Lise-lott Eriksson kommer att föra fram förbundets medlemmars prioriterade frågor i debatten. Det är bland annat att blodcancerpatienterna i Sverige mycket snabbare måste få tillgång till nya innovativa EU-godkända läkemedelsterapier.
Det kan idag ta ett par år innan nya EMA-godkända innovativa behandlingsterapier mot cancersjukdomar, blir tillgängliga för patienter i Sverige. Men många har inte den tiden. Det handlar om liv eller död och i våra jämförbara grannländer är denna processtid halverad.
I detta arbete driver Blodcancerförbundet för närvarande ett stort samarbetsprojekt för att påverka vårdpolitiker och professionen på olika nivåer. Samarbetsprojektet heter ”Dagens forskning – morgondagens behandling” och pågår tillsammans med åtta läkemedelsbolag.
Patientmedverkan på systemnivå
En annan viktig fråga för Blodcancerförbundet, är att det måste in en patientmedverkan på systemnivå. Idag finns det nämligen en fast patientföreträdare med i beslutsprocessen när NT-rådet respektive TLV utreder och tar beslut om införandet av nya EU-godkända läkemedel i Sverige. Hen har en allmänkunskap, men klart begränsade insikter i alla olika diagnoser och behandlingar.
Blodcancerförbundet vill införa en europeisk modell, som innebär utbytbara expertpatienter och patientföreträdare i denna beslutsprocess. Det skulle innebära, att när ett nytt läkemedel utreds för införande till en aktuell diagnosgrupp, finns en patient- eller patientorganisationsföreträdare för just den diagnosgruppen med på systemnivå i utrednings- och beslutsprocessen.
Blodcancerförbundet tror att detta skulle ge ett bredare beslutsunderlag, ett uthålligt system och snabbare tillgång till nya innovativa behandlingar, som i andra europeiska länder. Det skulle också innebära en bättre livskvalitet och ett längre liv för många personer.
Medverkande på IHE Forum 2022
De medverkande på IHE-Forum i år är bland andra: Agneta Karlsson (generaldirektör, TLV), Eva-Lo Ighe (generaldirektör, Inspektionen för socialförsäkringen), Martin Engström (hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Halland), Nasim Farrokhnia (ordförande i E-hälsoläkarna), Lise-lott Eriksson (ordförande i Blodcancerförbundet), Dag Larsson (sakkunnig policy, LIF) och Brita Winsa (hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten), samt Anna Nergårdh regeringens fd utredare av God och nära vård.
Mer om IHE
Som ett oberoende forskningsinstitut med rötterna i hälsoekonomi arbetar IHE med uppdragsgivare från alla samhällssektorer för att generera evidens för ett sunt beslutsfattande.
1993 arrangerades IHE Forum för första gången och lockade 200 sjukvårdsföreträdare till Lund för att debattera den svenska sjukvårdens framtida finansiering, organisation och prioriteringar.
Ambitionen är att IHE Forum ska vara en arena för kunskapsutbyte mellan akademin och vårdens beslutfattare. Konferensen tema ska återspegla vad hälso- och sjukvårdens intressenter uppfattar som centrala frågor med förankring i hälsoekonomin. Det kan gälla allt från vårdens finansiering, sjukvårdens strukturer och organisation till läkemedelsmarknadens utveckling.
IHE Forum är en policybaserad, två-dagars årlig konferens där hälso- och sjukvårdens aktörer (industrin, nationella myndigheter och hälso- och sjukvården) möts och diskuterar aktuella ämnen.
Källa: ihe.se/ihe-forum
Läs mer om IHE-Forum 2022 på: www.ihe.se/ihe-forum/