I denna del av den inspelade Lymfom & KLL-föreläsningsdagen, medverkar professor och överläkare Gunilla Enblad och berättar om Aggressiva B-cellslymfom och om CAR-T-behandlingar. Efter henne berättar Lise-lott Eriksson ordförande för Blodcancerförbundet om Blodcancerförbundets framgångsrika opinionsarbete i kampen för en bättre vård.
Under den internationella lymfomdagen 15 september 2022, arrangerade Blodcancerförbundet en hel temadag med diagnos-specifika föreläsningar inom lymfomområdet. Fokus riktades även mot nya målinriktade behandlingar aktuella inom lymfom, såsom CAR-T och bispecifika antikroppar.
I denna del av den inspelade föreläsningsdagen, medverkar professor och överläkare Gunilla Enblad om Aggressiva B-cellslymfom, med fokus på DLBCL. Efter henne berättar Lise-lott Eriksson ordförande för Blodcancerförbundet och MPE, Myeloma Patient Europe om Blodcancerförbundets breda och framgångsrika opinionsarbete för en allt bättre vård för personer som drabbas av en allvarlig blodsjukdom.
De senaste och kommande behandlingarna har potential att förbättra livskvaliteten hos lymfompatienter och är därför viktiga för oss i Blodcancerförbundet att informera om och belysa.
Föreläsningsdagen avslutades med en paneldiskussion där nya behandlingsmöjligheter inom lymfom diskuteras. Under debatten deltog patientrepresentanter med egen erfarenhet av hur det är att leva med en lymfomdiagnos, samt företrädare från professionen och läkemedelsindustrin.
De inspelade föreläsningarna kommer att finnas tillgängliga i Blodcancerforbundets eventarkiv: https://blodcancerforbundet.se/evenem...
Bakgrund:
År 2020 genomförde Blodcancerförbundet en Novus-undersökning bland medlemmarna i Blodcancerförbundet. Den visade bland annat att nästan alla (96 procent) av våra medlemmar tycker det är viktigt att patienter får tillgång till nya läkemedel och behandlingar. Det blir då viktigt för oss att lyfta frågor såsom vad det här betyder utifrån ett patientperspektiv, och hur kan vi gemensamt säkerställa det. I samma medlemsundersökning ansåg åtta av tio svarande (83 procent) att det är viktigt att patienter får delta i kliniska studier. Detta lyfter viktiga frågor för oss, tex hur vi kan säkerställa att Sverige fortsätter vara ett land i framkant inom forskning, så att patienter får tillgång till nya behandlingar och läkemedel.
Blodcancerförbundet har även 2022 låtit Novus genomföra en ny medlemsundersökning och den här gången speciellt tillfrågat hur personer med diagnosen myelom uppfattar sin vård. Den Novus-undersökningen bekräftar i stora drag resultaten från medlemsundersökningen 2020. Intresset för nya behandlingar och tillgång till kliniska studier förs fram som mycket viktiga frågor av våra medlemmar, men tyvärr är det väldigt få som får tillgång till de senaste och mest effektiva behandlingarna.
/Håkan Sjunnesson, kommunikatör Blodcancerförbundet