En svensk-norsk forskargrupp har upptäckt en ny sorts immunterapi, som effektivt dödar leukemiceller i cellprover från patienter med akut lymfatisk leukemi. Nu vill forskarna genomföra en klinisk studie.
Den här nya immunterapin riktas mot leukemiceller av både B- och T-cellstyp och tycks inte påverka friska B- och T-celler eller störa utvecklingen av nya blodceller, Blodceller illustration Pixabay Lela maffie
Resultat från forskarstudien är publicerad i Nature Biotechnology och visar att terapin effektivt dödar leukemiceller i cellprov från patienter med akut lymfatisk leukemi, samt i möss med B-cellsleukemi. Det är en grupp forskare från Karolinska Institutet, Universitetet i Oslo och Oslo universitetssjukhus, som vill nu gå vidare och genomföra en klinisk studie och även testa metoden på fler cancertyper.
Riktas mot både B och T-celler
Den här nya immunterapin riktas mot leukemiceller av både B- och T-cellstyp, till skillnad från CAR-T behandling som främst riktas mot mutationer i B-celler. Terapin verkade inte heller påverka friska B- och T-celler eller störa utvecklingen av nya blodceller, vilket forskarna menar kan vara viktigt för säkerheten.
I framtiden skulle detta kunna bli en terapimöjlighet för patienter som inte svarat på tidigare behandlingar
Viktig forskning för patienterna
Blodcancerförbundet tar emot forskningsnyheten från Karolinska institutet med stort intresse:
-Det är viktigt för Blodcancerförbundet att bevaka forskning som skulle kunna ha stor patientnytta framöver, säger Olina Lind, medicinskt sakkunnig för Blodcancerförbundet.
Terapin skonar friska immunceller
Den svensk-norska forskargruppen har hittat ett nytt sätt att omprogrammera T-cellerna så att de binder till en måltavla i cancercellens inre, i stället för på ytan. Den nya immunterapin riktar in sig på enzymet terminal deoxynucleotidyl transferase (TdT) som uttrycks tydligt vid både T- och B-cellsleukemi men enbart kortvarigt under den tidiga utvecklingen av friska T- och B-celler. Detta innebär att terapin har potential att skona friska T- och B-celler samtidigt som den kan slå ut leukemiceller av både B- och T-cellstyp.
Drabbar 70 barn om året i Sverige
Akut lymfatisk leukemi, ALL är den vanligaste formen av leukemi hos barn och drabbar cirka 70 svenska barn om året. Sjukdomen kännetecknas av att omogna vita blodkroppar, centrala för immunsystemet, växer okontrollerat i benmärgen och tränger undan andra friska blodkroppar.
Tillståndet behandlas vanligtvis med cytostatika och i svårare fall med benmärgstransplantation eller immunterapi, där T-celler från patientens egna vita blodkroppar genmodifieras. De ska sedan attackera en annan typ av vita blodkroppar som kallas B-celler.
Behandlingen, som kallas CAR-T efter namnet på den genmodifierade receptorn, fungerar dock bara på patienter med mutationer i B-cellerna och inte på patienter med T-cellsleukemi, som drabbar uppskattningsvis 15–20 procent av patienter med akut lymfatisk leukemi. Biverkningarna kan också uppstå då även friska B-celler kan påverkas.
Håkan Sjunnesson / BLCF
Läs hela artikeln på Karolinska institutets webbplats:
https://nyheter.ki.se/ny-sorts-immunterapi-mot-leukemi-upptackt
-----------------------------------------------------------------------