Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg öppnar ett centrum för avancerade terapiläkemedel (ATMP) med inspiration från Karolinska universitetssjukhusets Centrum för cellterapi
Enligt Dagens Medicin är tanken på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) att underlätta både för forskare och för de avdelningar som kan tänkas behandla patienter med så kallade avancerade terapiläkemedel, ATMP. Det handlar om gen-, cell- och vävnadsterapier.
– Forskarna behöver stöd i processen, redan när de har en idé. Vi kommer att ha ett beredningsråd, en gruppering av personer på Sahlgrenska som har kompetens och finns inom fältet. På så sätt kan vi ge ett stöd redan innan ansökan har skickats in till Läkemedelsverket, säger Ann Novotny, ansvarig för de nya centrumet.
Det slutgiltiga beslutet för vilka studier som ska gå på SU fattas dock enligt gällande delegationsordning, inte av beredningsrådet.
– Även när det gäller marknadsgodkända läkemedel har vi märkt att det är viktigt att det finns en ingång i vården. Vi kan vara en kontaktpunkt. I beredningsrådet finns flera kompetenser som kan vara av vikt vid införandet av godkänt ATMP. Gruppering kan ge stöd och bereda vägen in till sjukvården som förhoppningsvis kommer att uppskattas av verksamheterna, enligt Ann Novotny.
När det nya centrumets har satts upp har mycket inspiration hämtats från Centrum för Cellterapi på Karolinska universitetssjukhuset. Även på Skånes universitetssjukhus i Lund är ett likande centrum på gång. Att de stora universitetssjukhusen får igång arbete med den här typen av nya läkemedel är viktigt för att skapa en nationell samsyn och ett samarbete i landet, tycker Ann Novotny.
I Sverige finns också sedan tidigare tre nationella satsningar: Vinnovafinasierade Centre for Advanced Medical Products (CAMP), SweLife ATMP och Visionsdriven hälsa.