September månad är den internationella blodcancermånaden och den 5 september uppmärksammas diagnosen MDS, myelodysplastiska syndrom. Det innebär att de blodbildande stamcellerna i benmärgen inte förmår att producera mogna blodceller.
Se och hör överläkare Eva Hellström Lindberg förklara mekanismerna bakom MDS, myelodysplastiska syndrom:
Myelodysplastiska syndrom (MDS) är en grupp kroniska sjukdomar där den normala blodbildningen inte fungerar som normalt. Orsaken till detta är att de blodbildande stamcellerna i benmärgen inte förmår att producera mogna blodceller av olika typer (röda och vita blodkroppar samt blodplättar). I de flesta fall innebär detta att patienterna får blodbrist (anemi), ett för lågt antal av vita blodkroppar (leukopeni) och ett minskat antal blodplättar (trombocytopeni). I en del andra fall kan emellertid sjukdomen redan från början likna en kronisk leukemi med ett ökat antal vita blodkroppar i blodet.
500 drabbas årligen i Sverige
Årligen drabbas drygt 500 personer i Sverige av MDS, där ca 90 % av de som lever med någon av sjukdomarna i fråga är över 55 år gamla. Den som tidigare har behandlats med cellgifter (cytostatika) löper större risk att drabbas, där vanliga symptom på detta är bland annat trötthet, muskelsvaghet, yrsel, infektioner och blödningar av olika slag. Drygt tre av tio patienter med MDS utvecklar med tiden Akut Myeloisk Leukemi (AML), vilket är en annan typ av blodcancersjukdom.
Se också webbinariet om MDS med Magnus Tobiasson
Se också det inspelade föreläsningswebbinariet med överläkare Magnus Tobiasson på Karolinska sjukhuset 2022, där han går igenom diagnosen MDS och svarar på frågor från de medlemmar i Blodcancerförbundet, som deltog på webbinariet på försommaren.
Magnus Tobiasson är överläkare i hematologi vid Karolinska sjukhuset i Huddinge i Stockholm. Föreläsningen arrangerades av Blodcancerförbundet 2022 och Magnus Tobiasson redogör för behandlingar mot sjukdomens olika stadier och även för den forskning som bedrivs.
Efter föreläsningen sker en inspelad frågestund och alla som deltog under webbinariet hade godkänt medverkan enligt den europeiska dataskyddsförordningen GDPR, genom att en tydlig informationstext fanns invid deltagarlänken.
Håkan Sjunnesson / Blodcancerförbundet