Varje patient som drabbas av cancer ska enligt lag erbjudas en egen namngiven kontaktsjuksköterska som följer och stöttar patienten genom utredning, behandling och rehabilitering.
Häromdagen belyste Blodcancerförbundet kontaktsjuksköterskans roll i rehabilitering, och nämnde att denne bland annat ansvarar för att en individuell vårdplan ("Min Vårdplan") upprättas. Kontaktsjuksköterskans roll är emellertid bra mycket bredare än så, där denne även ska;
Mycket ansvar med andra ord! Men hur fungerar detta i praktiken egentligen? Får dessa viktiga aktörer tillräckligt med resurser för att kunna ge våra patienter den vård de på alla sätt och vis förtjänar att få? En enkät från Cancerfonden, som utfördes förra året, ger en något dyster bild av hur det ser ut i verkligheten runtom i landet.
Enligt undersökningen svarade 44 % av kontaktsjuksköterskorna att de inte har tillräckligt med tid för att utföra sina arbetsuppgifter, drygt hälften ansåg inte att de hade ett tydligt skriftligt uppdrag och ca en tredjedel uppgav att de inte erhållit den utbildning som krävdes för att kunna klara av uppdraget. Oroande siffror med tanke på hur viktiga dessa aktörer är för en god och jämlik vård.
Blodcancerförbundet är naturligtvis av åsikten att landets kontaktsjuksköterskor måste få de resurser som dessa duktiga människor behöver för att kunna stötta våra patienter genom hela vårdprocessen. Detta innefattar även att vara tillgängliga när den medicinska behandlingen är slut och patienten kanske upplever sin svåraste tid. Ge landets kontaktsjuksköterskor de resurser de behöver för att kunna vara ett bra stöd till våra patienter!