Blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson har blivit vald och utnämnd till president för den internationella paraplyorganisation MPE, Myeloma Patient Europe.
-Det känns naturligtvis mycket hedrande att få leda denna professionella organisation, säger hon.
- Vi har bedrivit ett tålmodigt intressepolitiskt påverkansarbete, som märks även internationellt. Och det är klart att denna utnämning ger mig en ännu större tyngd i mina uttalanden som patientföreträdare framöver, säger Lise-lott Eriksson ordförande i Blodcancerförbnundet och nu också för MPE
MPE är en paraplyorganisation och nätverk för patientorganisation i Europa som är verksamma inom myelomområdet, och har för närvarande 48 medlemsorganisationer i 31 länder. Lise-lott blev invald i styrelsen för MPE för tre år sedan och att hon nu också fått förtroendet att leda deras arbete som president framöver, tror hon beror på sitt och Blodcancerförbundets intressepolitiska påverkansarbete.
Patientinvolveringen nyckeln
Det handlar om arbete för patientinvolvering inom forskning och kliniska studier samt patienters förbättrade tillgång till nya innovativa läkemedel. Utnämningen ägde rum på MPE:s stora årliga konferens som genomfördes i Amsterdam 2-3 juli 2022.
- Vi har bedrivit ett långvarigt, tålmodigt och framgångsrikt intressepolitiskt påverkansarbete inom bland annat myelomområdet som märks nationellt och nu även internationellt. Och det är klart att denna utnämning ger mig en större tyngd i mina uttalanden som patientföreträdare och ordförande även för Blodcancerförbundet framöver, tror Lise-lott Eriksson och fortsätter:
Organisation med gott rykte
Blodcancerförbundet är medlem i MPE, Myeloma Patient Europé, som har ett mycket gott rykte internationellt.
MPE:s medarbetare består av ett team på cirka tio mycket engagerade medarbetare. MPE arbetar framgångsrikt med patientinvolvering i forskning, kliniska studier och HTA-processer. -De stärker myelompatientens röst i Europa och på internationell nivå för att förbättra tillgången till bästa möjliga behandling för den enskilde patienten, säger Lise-lott Eriksson och fortsätter:
-Det är absolut nödvändiga att framtidens patienter med blodcancer ska få tillgång till de mest effektiva behandlingarna för bästa livskvalitet. Det handlar om att rätt patient ska få rätt behandling i rätt tid, säger Lise-lott Eriksson.
HTA, health technology assessment, är ett globalt använt begrepp för utvärdering av metoder, vård- och teknikrelaterade processer, procedurer och tillämpningar inom hälso- och sjukvården, med syfte att säkra god kvalitet och kostnadseffektivitet.
Myelom största medlemsgruppen
Myelom är den största diagnosmedlemsgruppen i Blodcancerförbundet och det gör att det är helt naturligt att hennes engagemang nu också blir som ordförande/president för MPE.
-Vi arbetar med samma frågeställningar både nationellt och internationellt för att påverka beslutsfattare att göra vården mer rättvis i framtiden. Att framöver tydligare kunna väva in ett internationellt perspektiv på vårt arbete, kommer att stärka oss i Blodcancerförbundet, hävdar ordförande Lise-lott Eriksson, som tillägger:
-Utnämningen av mig som president för MPE, betyder mycket också för våra systerorganisationer Norden. Det är viktigt att Skandinavien får en plats på kartan. Vi har så mycket gemensamt, säger Lise-lott Eriksson.
Om nya innovativa behandlingar
Under MPE-konferensen medverkade hon också genom att moderera en föreläsning och diskussion kring Patient Group Involvement in HTA med Niel Bertelsen som föreläsare.
Lise-lott berättar att det hölls många mycket intressanta föreläsningar inom myelomområdet under Amsterdam-konferensen.
-Det är av största vikt att rätt patient får tillgång till rätt behandling i rätt tid, vilket betonades på konferensen. Det handlade också en hel del om nya innovativa behandlingar som nu är på väg in i vården, såsom till exempel CAR-T och bispecifika antikroppar, berättar Lise-lott Eriksson, nyutnämnd president för MPE, tillika ordförande för Blodcancerförbundet.
#Håkan Sjunnesson
Foto på plats under MPE i Amsterdam: Lottie Merán, Blodcancerförbundet
Porträttbilden på Lise-lott Eriksson: Foto: Dan Coleman
Fakta om MPE
Myeloma Patients Europe (MPE) är en paraplyorganisation för myelom och AL amyloidosis patientgrupper och föreningar från hela Europa. MPE bildades efter sammanslagningen 2011 av European Myeloma Platform och Myeloma Euronet. MPE är registrerad som en ideell organisation (AISBL) enligt belgisk lag och dess huvudkontor ligger i Bryssel.
MPE fungerar som en paraplyorganisation för befintliga lokala och nationella myelomföreningar. MPE har 48 medlemmar i 31 olika länder.
MPE vill ge en stark röst för myelompatienter på europeisk och internationell nivå
MPE har ett antal breda mål:
Samarbeta i projekt till förmån för myelompatienter
Utbyte av information och bästa praxis
Hjälpa till att utveckla befintliga patientgrupper och uppmuntra och underlätta bildandet av nya grupper
Att hjälpa till att utforma lämpliga hälsorelaterade policyer och initiativ på europeisk och nationell nivå
Se till att patienter i hela Europa får tillgång till ny behandling i tid
Stimulera och främja patientcentrerad forskning och kliniska prövningar
Utveckla en stark evidensbas för patienters behov och önskemål och deras roll i forskningen
Tillhandahålla information, utbildning och uppsökande program till medlemsgrupper
Källa: https://www.mpeurope.org/