Vi önskar er alla ett gott nytt 2022 och kommer också med ett förslag på vad som kan bli ditt livs viktigaste nyårslöfte, om du är mellan 18 och 35 år: Nämligen att rädda någons liv. Detta kan du göra genom att registrera dig i Tobiasregistret - det svenska registret för stamceller.
Genom att gå med i Tobiasregistret blir du en tänkbar framtida stamcellsgivare. Och en stamcellstransplantation kan bli den livräddande insatsen för en person, som lever med en kronisk blodsjukdom, som till exempel talassemi och sicklecellsjukdom.
Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Genom registret finner vårdpersonal DNS-passande givare av blodstamceller till personer med allvarlig blodsjukdom.
Mellan 18 och 35 år
Är du mellan 18 och 35 år, väger minst 50 kilo men har ett BMI under 40, kan du anmäla dig till Tobiasregistret. Du får då enkelt lämna ett DNA-prov som registreras i Tobiasregistret. DNA-provet får du hemskickat och du utför provet genom att topsa med medföljande tops på insidan av munnen. Provet skickar du tillbaka på posten till Tobiasregistret. Sedan är det bara att vänta, tills den dag någon som behöver blodstramceller, matchar dig DNA-mässigt.
Då får du genomgå en grundlig hälsoundersökning och se om dina stamceller verkligen kan användas till den behövande personen. Ca 30% av alla som behöver stamceller hittar aldrig någon matchande donator. Så grunden är att så många som möjligt, som passar in i kraven ovan, faktiskt anmäler sig till Tobiasregistret. Då kan du bli den som räddar någons liv i framtiden.
Du är inte ensam
Alltså, bli någons räddning under 2022 genom att gå in på tobiasregistret.se och anmäl dig som givare.
Den här artikeln handlar om en kampanj, som är en del av projektet "Du är inte ensam...". Det drivs av Blodcancerförbundet i samarbete med Kronisk Blodsjukdom och Tobiasregistret, med stöd av Allmänna Arvsfonden.
Läs mer på https://blodsjukdom.se/
Detta är Tobiasregistret
Stamceller räddar liv genom Tobiasregistret
Varje dag drabbas någon i Sverige av en livshotande sjukdom som kan behandlas med blodstamceller. Blodstamceller kan alltså rädda liv, om vi bara kan hitta rätt givare.
Blodstamceller är de celler som bildar blod. De finns framför allt inuti benen, i benmärgen. Genom att ge en sjuk människa nya blodstamceller kan de bilda ny, frisk benmärg och nytt, friskt blod.
Men för att det här ska fungera, krävs att givare och mottagare har samma HLA-typ. Enkelt uttryckt är HLA en sorts markörer på cellerna, som hjälper kroppens immunförsvar att känna igen främmande celler. Har cellerna fel HLA angrips de av immunförsvaret och då fungerar det inte att transplantera.
Svårt att hitta rätt givare
Ungefär en fjärdedel av alla som behöver en stamcellstransplantation kan få sina nya stamceller av en familjemedlem. För de som inte kan det, är problemet att det finns flera miljoner olika HLA-typer. Därför krävs det att många är beredda att ställa upp, så att alla som behöver kan hitta en lämplig givare.
Så går det till
Det finns två sätt att ge blodstamceller. Det vanligaste sättet är att utvinna stamcellerna ur blodet. Den andra metoden är att ta ut benmärg ur höftbenet och utvinna stamcellerna ur den.
Vilken av metoderna som används beror på en mängd olika saker, bland annat patientens ålder och vilken sjukdom hen lider av. Därför avgör patientens läkare vilken metod som passar patienten bäst. Men i slutänden är det du som bestämmer hur du vill ge dina stamceller.
Ska stamcellerna utvinnas ur blodet behöver du ta ett kroppseget hormon i fyra dagar innan ingreppet. Hormonet gör att man kan utvinna fler blodstamceller ur ditt blod.
Ingreppet tar ungefär fyra timmar. Det går till så att blodet leds ut ur ena armen till en maskin, som utvinner stamcellerna ur blodet. Sedan leds blodet, utan stamceller, tillbaka in i din kropp igen. Ibland kan du behöva gå igenom proceduren två dagar i följd för att man ska kunna utvinna tillräckligt mycket stamceller. Skulle du ha långt till sjukhuset får du övernatta på hotell. Man får ingen betalning för att man ställer upp som donator men vi står förstås för hotellräkning och ersätter dig för förlorade arbetsinkomster.
Om dina stamceller istället ska utvinnas ut benmärgen, kommer du att sövas. Sedan sticks en spruta in i ditt höftben och stamcellerna sugs ut. Efteråt kan du vara lite öm i nedre delen av ryggen och du kan också bli lite trött. Men inom någon vecka är du helt återställd.
Om och när telefonen ringer
Den dag Tobiasregistret hör av sig till dig för att någon behöver din hjälp, kommer Tobiasregistret att be dig lämna blodprover för att se att du “matchar” helt med din patients HLA typ. Om allt ser bra ut och den behandlande läkaren väljer att gå vidare, blir du lotsad till ditt närmsta universitetssjukhus för en omfattande hälsoundersökning.
Det handlar om EKG, lungröntgen och virustester, för att se till att du är fullt frisk och att det inte finns några hinder för dig att donera. Du kommer i samband med detta att få prata med en läkare som ger dig grundlig information om vad det innebär att donera och vad som kommer att hända inför och på själva donationsdagen. Det är hela tiden frivilligt att ställa upp och du kan när som helst under processens gång välja att tacka nej .
Men för att Tobiasregistret ska få tag i dig som tänkbar möjlig stamcellsgivare, behövs du i deras register.
Anmäl dig som stamcellsgivare på:
www.tobiasregistret.se/bli-givare/
Källa: Tobiasregistret.se
Kontaktuppgifter för mer information
För mer information om Tobiasregistrets verksamhet:
info@tobiasregistret.se
08-746 80 20
Du kan också kontakta Hanna Hellström, Blodcancerförbundets projektkoordinator för ”Du är inte ensam…”
Hanna Hellström
Tfn 070 327 30 48
hanna2@blodcancerforbundet.se
Bli medlem i Patientföreningen Kronisk Blodsjukdom:
https://blodsjukdom.se/register/medlemskap/
Bli medlem i Blodcancerförbundet:
https://www.blodcancerforbundet.se/stod-oss/bli-medlem/
@kronisk_blodsjukdom
@tobiasregistret
@arvsfonden.