Blodcancerförbundet riktar ett stort och hjärtligt tack till Hans Hagberg (överläkare på Akademiska Sjukhuset i Uppsala) för dennes svar på frågor om hur patienter med cancer påverkas av coronaviruset.
Alla patienter som är diagnostiserade med cancer tillhör riskgruppen. Undantaget är om du har fått andra besked från din behandlande läkare. Om du är osäker på om du tillhör riskgruppen, ta kontakt med personalen på din behandlande klinik. Vissa personer med cancer löper större risk att bli allvarligt sjuka om de drabbas av covid-19-infektion, inklusive:
Om du avslutat din behandling och inte har besvärliga biverkningar, är du i princip inte en del av riskgruppen, men det kan finnas undantag. För att veta din individuella risk, ta kontakt med personalen på din behandlande klinik.
Har du en pågående behandling mot cancer som sänker ditt immunförsvar, eller har en cancersjukdom som i sig påverkar ditt immunförsvar kan det vara bra att minska fysisk social kontakt och undvika folksamlingar. Minska dock gärna fysisk social kontakt som inte är nödvändig. Var emellertid gärna ute i naturen och få frisk luft, men håll distans till personer du inte känner.
Om du ändå väljer att ta emot besök hemma se till att samtliga i sällskapet, inklusive du själv, följer myndigheternas rekommendationer om hygien. Håll avstånd till varandra på minst en meter och ta inte emot besök om du eller någon av dina eventuella besökare har förkylningssymtom eller känner sig sjuka.
Cancerpatienter har en större risk att bli allvarligt sjuka om de smittas av coronaviruset. Hur det påverkar dig som individ, det vet man inte. Därför är det viktigt att alla, sjuk som frisk, försöker undvika att sprida smittan. För att minska risken att smittas och att smitta andra måste vi alla hjälpas åt genom att följa myndigheternas rekommendationer.
Det är normalt att känna sig ledsen, stressad, förvirrad, rädd eller arg under en kris. Det kan hjälpa att prata med människor du litar på, exempelvis vänner och familj. Om du håller dig hemma, försök att bevara en hälsosam livsstil. Bibehåll goda vanor kring kost, sömn, träning och sociala kontakter (mail, telefon, sms o.s.v.). Använd inte skadliga beteenden (t.ex. rökning, alkohol eller andra droger) för att hantera dina känslor.
Om din oro blir ohållbar, prata med någon. Ha en plan, vem du ska kontakta och hur du söker hjälp och stöd för fysiska och mentala hälsobehov om de behövs. Skaffa fakta och var källkritisk. Hitta en trovärdig källa som du kan ha förtroende för som exempelvis WHO:s webbplats, svensk myndighet eller ett hälsoorgan (t.ex. 1177 Vårdguiden). Begränsa oro genom att minska tiden du tar del av media som tv, tidningar och radio, om du uppfattar innehållet som upprörande.
Använd kunskaper och färdigheter som du tidigare fått i livets motgångar, för att hantera dina känslor. Notera gärna även att Cancerlinjen som erbjuds av Cancerfonden finns tillgänglig helgfri vardag klockan kl. 09.00-16.00 (tisdagar kl. 10.00-16.00) på telefonnummer 020-59 59 59, eller via e-post. Där kan du prata med legitimerad vårdpersonal som kan ge stöd, information och råd. Det går självklart även bra att kontakta Blodcancerförbundets stödpersoner eller ansöka om att bli medlem i en av våra stödgrupper på Facebook.
Nej. Dina barn bör gå till skolan. Om dina barn får förkylningssymtom, eller om de inte känner sig friska, ska de stanna hemma från skolan.
Följ myndigheternas råd kring hygienrutiner och undvik fysisk kontakt i den mån det är möjligt. Separera gärna tandborstar så att de inte står i samma mugg och ha enskilda handdukar för händer respektive ansikte.
Om du har möjlighet att arbeta hemifrån kan det vara bra att göra det. Om du inte har möjlighet, följ myndigheternas rekommendationer när du är på arbetet och undvik nära fysisk kontakt med dina kollegor.
Nej. Du ska gå på dina planerade behandlingar såvida du inte hört något annat från din behndlingsklinik. Försök dock att undvika folksamlingar som exempelvis finns i kollektivtrafik.
Risken att smittas av covid-19 är troligen inte större för patienter med cancer jämfört med normalbefolkningen oavsett när cancerbehandling givits alternativt pågår.
Risken att bli svårt sjuk av covid-19 för patienter med cancer ökar om;
Ännu så länge inga stora förändringar. Många kliniker har vidtagit följande åtgärder:
Ett problem är att kunskapen ännu inte finns varför lungorna blir svårt skadade av covid-19 och med denna kunskap ge bättre behandling. Följande diskussioner pågår:
Sekundära bakteriella infektioner kan späda på lungskadan och antibiotika ges frikostigt.
Intensiv cytostatikabehandling som ges vid behandling av lymfom, bröstcancer och sarkom ger risk för grav brist på vita blodkroppar och därmed ökad risk för komplikationer av covid-19. En enkel bedömning om behandlingen är ”intensiv” är om tillväxtfaktorn för vita blodkroppar (G-CSF) behövs. Mindre intensiv cytostatikabehandling (som inte kräver G-CSF) ger mindre riskökning.
De flesta monoklonala antikroppar påverkar inte immunsystemet. Ett undantag är antikroppar mot CD20 (tex rituximab och obinutuzumab) ger brist på B-lymfocyter och därmed ökad risk för bakteriella infektioner och därmed komplikationer av covid-19. Antikroppar mot CD20 ger också en viss nedsättning av T-lymfocyternas funktion vilket är en nackdel i försvaret mot covid-19.
De flesta strålbehandlingarna innebär inte någon ökad risk för komplikationer av covid-19. Undantag är:
Vid strålbehandling av bröstcancer (en av de vanligaste orsakerna till strålning) bedöms stråldosen vara så liten mot lungan att det inte innebär någon riskökning.
Dessa läkemedel aktiverar immunsystemet. Ingen vet idag riskerna med denna grupp av läkemedel. Gissningen är att behandlingen inte innebär någon stor riskökning för covid-19-komplikationer.
Vanliga onkologiska behandlingar – som troligen inte innebär ökad risk:
Källa: RCC i Samverkan (6 april 2020)