Vill du lära dig mer om patientlagens rättigheter, så har du här en bra möjlighet att i egen takt och när du vill, gå en gratisutbildning på webben.
"Det är viktigt att vara kunnig i sina rättigheter som patient, så ta chansen här", uppmanar Lise-lott Eriksson, ordförande i Blodcancerförbundet.
Den här sammanfattande och överskådliga utbildningen om patientlagens rättigheter, tar cirka 20 minuter att genomföra. Man får först information om patientlagens olika delar. Därefter kommer en kort text med bilder om respektive del/kapitel. Den följs av en grundläggande kunskapsfråga om det du nyss läst, med olika alternativa svar. Direkt efter du klickat på det svar du uppfattar är rätt, får du veta om du svarat rätt eller fel och du får återkoppling om ditt svar.
Exempel på hur det ser ut på skärmen under denna patienlagsutbildning, som tar 20 minuter att genomföra och faktiskt ger nya insikter.
Livsviktig lag som få har insikt i
Patientlagen ska främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. Detta är något som Blodcancerförbundet ständigt framhåller och vill fortbilda sina medlemmar i. Att bli medvetna patienter, som vet vad de kan önska och också kräva kring sin egen vård. En patientcentrerad vård på både individ- och systemnivå.
Patientlagen är viktig för patienter, trots det känner få till den. Den här utbildningen via Internet är gratis och öppen för alla som vill öka sin kunskap om sjukvårdens skyldigheter gentemot patienter i svensk sjukvård. (Se länk till utbildningen nederst i artikeln)
Patientlagen bygger huvudsakligen på de skyldigheter som vårdgivarna och hälso- och sjukvårdspersonalen har. Den innehåller bestämmelser som rör patientens möjlighet till inflytande i hälso- och sjukvården eller som har direkt betydelse för vårdens utformning.
Patientlagen gäller sedan 2015
Nuvarande patientlag trädde i kraft den 1 januari 2015 och ger patienter möjlighet att välja var och av vem man får vård.
Med andra ord har man som patient själv rätt att välja vilken vårdcentral som helst i landet, samt kan även påverka vilken specialist i öppenvård som man vill ha (med undantag av vissa regioner där remiss fortfarande krävs). Ett steg i rätt riktning om inte annat.
Din vård ska planeras i samråd med dig
Enligt lag ska den vård man får ”så långt det går planeras och genomföras i samråd med patienten”. Vårdpersonal ska alltså vara lyhörda och respektera patientens vilja, även om den strider mot läkarens bedömning. Blodcancersjukdomar är trots allt komplicerade vad gäller behandling, och ofta finns flera alternativ att välja mellan som dessutom kan kombineras på olika sätt. Ett val som i många fall kan vara väldigt svårt att fatta ett beslut kring, varpå Blodcancerförbundet uppmuntrar att man tar med sig närstående till läkarbesök.
Som patient har man först och främst rätt att veta vilka behandlingsalternativ som finns i ens specifika fall. Läkaren ska diskutera och värdera dessa tillsammans med dig som patient, och upplysa om potentiella för- och nackdelar. Anser läkaren att en viss metod är mer fördelaktig är hen skyldig att förklara varför. Potentiella komplikationer, risker och vad som sker om ingen behandling ges ska även dessa diskuteras.
Du som patient har dock inte rätt att kräva behandlingar som anses strida mot ”vetenskap och beprövad erfarenhet”. Man kan inte heller kräva utlandsvård om godtagbara behandlingsalternativ finns i Sverige. Självklart har man emellertid rätt att tacka nej till behandling alternativt avbryta en pågående behandling. Görs detta mot läkarens inrådan upphör dock vårdens ansvar.
Du ska erbjudas en individuell vårdplan
Varje blodcancerpatient ska erbjudas en individuell vårdplan där det bland annat ska framgå vem som är ansvarig läkare, vart man kan vända sig till frågor, vilka behandlingar som planeras och tidpunkten för dessa. Denna tidplan kan vara preliminär men i såna fall ska det framgå varför den är det. Vidare bör en vårdplan innehålla information om egenvård, rehabilitering och hur man lindrar biverkningar av ens behandling.
Det är kontaktsjuksköterskan som är ansvarig för att en skriftlig individuell vårdplan upprättas. Kontaktuppgifter till denne ska tydligt framgå i vårdplanen, men tyvärr fungerar detta med kontaktsjuksköterskor inte på alla platser i landet. Du som patient ska emellertid alltid fråga efter en kontaktsjuksköterska som förutom att upprätta en vårdplan (i teorin åtminstone) dessutom bland annat ska vägleda till psykosocialt stöd, informera om kommande steg i vårdprocessen och säkerställa patientens inflytande över sin egen vård.
Du har rätt till en second opinion
Enligt den nya patientlagen har varje patient med särskilt allvarlig sjukdom rätt till förnyad medicinsk bedömning från en annan läkare än sin nuvarande. Det mest praktiska är att ta upp önskemålet om en så kallad "second opinion" med ens behandlande läkare, som därefter är skyldig att skriva remiss för ny medicinsk bedömning. Denna ska man kunna få var som helst i Sverige, och landstingen eller regionen man bor i ska bekosta kostnader i samband med detta.
Håkan Sjunnesson / Blodcancerförbundet, BLCF
Här hittar du utbildningen
Det är Netdoktor och läkemedelsföretaget Roche som skapat den här onlineutbildningen:
https://www.netdoktor.se/upplysningskampanjer/utbildning-om-patientlagen/
Läs mer om Patientlagen i den här artikeln på Blodcancerförbundets webbplats:
https://blodcancerforbundet.se/livet-som-berord/vid-diagnos/patientrattigheter/
-------------------------------------------------------------
-------------