Nu har remisstiden gått ut för regeringsförslaget till ny nationell cancerstrategi, som ska ersätta den nuvarande cancerstrategin från 2009. Detta eftersom så mycket har hänt inom forskningen och nya behandlingsstrategier på 14 år. Blodcancerförbundet är aktivt och har avgett två remissvar tillsammans med olika samarbetsorganisationer.
Ett regeringsförslag till ny nationell cancerstrategi är framtagen och Blodcancerförbundet har avgett två remissvar tillsammans med olika samarbetsorganisationer.
- Att ge patientens perspektiv på förslaget har varit högprioriterat av Blodcancerförbundet, eftersom den kan komma att påverka situationen och vården för cancerpatienter under en lång tid framåt, säger Blodcancerförbundets generalsekreterare Sofia Segergren.
Läs hela Nätverket mot cancers (NMC:s) remissvar till regeringen Dnr: S2024/02100 Regeringskansliet >
Läs hela remissvaret som Blodcancerförbundet och sju systerorganisationer skickat in till regeringskansliet Dnr S2024/02100 >
Fördjupande artikeltext följer nedan:
Nuvarande strategi från 2009
Den nuvarande nationella cancerstrategin antogs 2009. Många nya framsteg har sedan dess gjorts inom hela sjukdomsförloppet, vilket gör att det är dags för en ny. Regeringen har uttalat att de vill utveckla och förbättra den nationella cancerstrategin för att säkerställa att Sverige förblir ett föregångsland inom cancervården.
I november 2024 överlämnade utredaren Mef Nilbert förslaget till regeringen om en uppdaterad nationell cancerstrategi. Sedan dess har förslaget varit ute på remiss hos en rad organisationer och vårdinstitutioner.
I förslaget till uppdaterad cancerstrategi finns tre övergripande mål:
Remisstiden har nu gått ut och Blodcancerförbundet (BLCF) är delaktig som medförfattare i två olika remissvar för att peka på nödvändiga förändringar för framtidens blodcancervård.
Har poängterat vikten av god rehabiliteringDen framgångsrika blodcancerforskningen som också Blodcancerfonden stödjer, gör nämligen att allt bättre behandlingar blir verklighet, som i sin tur gör att allt fler överlever sin blodcancersjukdom. En revolutionerande utveckling, men som behöver kompletteras med uppföljande rehabilitering.
- För att vardagslivet framöver ska bli så bra som möjligt, måste en bra individuell cancerrehabilitering finnas för alla som behöver den. Rehabiliteringen är en väldigt viktig fråga för oss i Blodcancerförbundet och där har förbundet i remissvaren tryckt på för att den ska bli mer jämlik och tillgänglig runt om i landet, säger Sofia Segergren, generalsekreterare i Blodcancerförbundet.
Blodcancerförbundet svarar med sju oberoende
Tillsammans med sju oberoende nationella cancerpatientorganisationer har Blodcancerförbundet enats om ett yttrande över förslaget till en ny cancerstrategi.
"Med detta yttrande vill vi samlat lyfta fram cancerpatienters perspektiv, behov och prioriteringar. Behovet av en ny cancerstrategi är tydligt men för att lyckas måste den dels riktas mot de problem som kvarstår, dels adresseras direkt till vården, inte enbart till regionernas nationella system för kunskapsstyrning.
De nationella vårdprogrammen, som idag endast har status som rekommendationer inom regionernas kunskapsstyrning, bör nationaliseras och göras obligatoriska för att säkerställa en god och likvärdig vård i hela landet", skriver de åtta cancerorganisationerna.
Så här remissvarar Blodcancerförbundet som medlem i Nätverket mot cancer
"Bättre tillsammans" är rubriken på Nätverket mot cancers remissvar på förslaget till uppdaterad nationell cancerstrategi
Nätverket mot cancer är en ideell förening som består av nationella cancerprofilerade patient- och
intresseorganisationer i Sverige.
"Vi välkomnar det ramverk som föreslås med tre övergripande mål och 25 delmål indelade i
fyra målområden. Detta skapar en tydligare struktur jämfört med tidigare strategi.
Utredningens ambition att "flera av delmålen ska vara uppnådda inom de närmsta åren och de flesta inom en tioårsperiod" ger en viss tidsram, men vi anser att strategin skulle tjäna på mer konkreta, mätbara och tidsatta mål för specifika områden. Vi anser också att det tydligt måste
framgå att patient- och närståendesamverkan är en naturlig del av den fortsatta processen för genomförandet. Vi saknar också en tydligare vision om hur cancervården i Sverige ska utvecklas på längre
sikt. EU:s cancerplan har tydligare mål och tidsatta åtgärder, vilket skapar bättre förutsättningar för uppföljning och implementering.
För att åstadkomma reell förändring anser vi dock att det krävs tydligare nationell styrning inom flera områden, exempelvis för screeningprogram och tillgång till nya behandlingsmetoder. Utredningens förslag om integrering av RCC och CCC till ett "Cancercentrum" och etablering av en nationell cancerinfrastruktur kan vara ett steg i rätt riktning, men behöver konkretiseras ytterligare. Vi saknar dock förslag för nationell styrning
och ökad jämlikhet över landet vad det gäller kliniska studier, hjälpmedel och medicintekniska förbrukningsprodukter."
Brist på psykosociala aspekter
Nätverket mot cancer med Blodcancerförbundet trycker också på att den mentala hälsan måste ingå i vården och rehabiliteringen:
"En betydande brist i strategiförslaget är den begränsade uppmärksamheten på psykiska och sociala
konsekvenser av cancersjukdom och behandling. Trots att strategin betonar "bästa möjliga
livskvalitet under och efter cancersjukdom" som ett övergripande mål, saknas tillräckligt
fokus på hur psykisk ohälsa ska hanteras. Detta är en aspekt som flera av våra
medlemsorganisationer har lyft som mycket angelägen och vi vill att cancerstrategin ska
inkludera kontinuerlig kartläggning av och inkludering av psykosociala aspekter under hela
vårdkedjan" understryker Blodcancerförbundet och Nätverket mot cancer.
Läs hela Nätverket mot cancers (NMC:s) remissvar till regeringen Dnr: S2024/02100 Regeringskansliet>
På regeringens webbplats hittar du både sammanfattningen och det kompletta förslaget
Regeringens pressbild omslaget på förslaget till nationell cancerstrategi nedan: