Blodcancerförbundet är en av de drygt 50 medlemsförbunden i Funktionsrätt Sverige, som nu lanserat EUPATI Sveriges nya expertpatient-utbildning. Den digitala kostnadsfria utbildningen är till för alla som vill kunna delta kunnigare i utveckling av vården. Sveriges sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson välsignade satsningen under invigningstalet.
Sveriges nuvarande sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson talade sig varm för EUPATIs nya patientutbildning i sitt invigningstal och hävdar att kunniga patientföreträdare för olika diagnosgrupper kommer att ha stor betydelse i framtiden, inte minst vid beslutsprocessen kring införandet av nya EU-godkända läkemedel i Sverige. Foto: Håkan Sjunnesson
Under lanseringseventet uppmärksammades de drygt 20 patienter och patientföreträdare som genomgått EUPATI Sveriges pilotutbildning och påverkat utformningen av den skarpa utbildning som nu lanseras. Blodcancerförbundets medicinskt sakkunniga och forskningsansvariga medarbetare Olina Lind är en av dem (ej med på bilden)
Anders Olauson, ordförande EUPATI Foundation, gratulerade de närvarande "examinerade eleverna" till att vara EUPATI Sveriges första expertpatienter.
Blodcancerförbundet med i bakgrundsarbetetGenom att öka patienters och företrädares kompetens, kunskap och delaktighet ökar också patientkraften och möjligheten att påverka. Det är tanken bakom EUPATI Sveriges utbildning.
– Vi vill öka delaktigheten genom att utbilda patienter och företrädare och synliggöra värdet av att utbildade patienter bidrar med sin expertis, som jämlika aktörer i skapandet av god hälsa, säger Cristin Lind projektledare.
Den 9 november 2023 lanserades utbildningen med panelsamtal och mingel. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson inledde dagen.
Utbildningen är framtagen tillsammans med representanter från patientrörelsen, industrin, akademin och offentliga myndigheter. Deltagarna kommer bland annat öka sina kunskaper om forskning och utveckling av läkemedel, medicinteknik och precisionsmedicin och om läkemedels väg från idé till patient.
En trio i Funktionsrätt Sverige som sett till att Eupati Sveriges patientföreträdarutbildning nu är sjösatt: (fr.v.) Cristin Lind, projektledare, EUPATI Sverige, Ola Cornelius, utbildningsansvarig, EUPATI Sverige och Eva Helmersson, Kommunikatör & projektkoordinator. Foto: Håkan Sjunnesson Blodcancerförbundet.
Om tillståndsprocessen för nya läkemedelUtbildningen fokuserar också på tillståndsprocessen: Vad krävs för att ett läkemedel ska bli godkänt och eventuellt subventioneras? Det finns även ett avsnitt om patientdelaktighet, mänskliga rättigheter, etik och hur man är delaktig som patient.
Jenny Carlsson, enhetschef på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som har varit delaktiga i framtagandet av utbildningen säger så här:
– TLV ser att vi som organisation har mycket att vinna på i vårt patientsamverkansarbete om patientrepresentanterna har en djupare förståelse för våra processer och vårt ansvarsområde. Det gör att vi kan gå från information till dialog, vilket vi ser som mycket värdefullt.
EUPATI Sverige ska bilda förening
EUPATI Sverige startade i september 2021 som ett projekt med finansiering från Allmänna Arvsfonden. Projektet drivs av Funktionsrätt Sveriges och är nu är inne på sitt sista projektår och ska bilda en ideell förening så att EUPATI Sverige kan leva vidare.
Text och foto: Håkan Sjunnesson/BLCF i samverkan med Funktionsrätt Sverige
Här kan du anmäla dig till den kostnadsfria utbildningen
Är du intresserad av att lära dig mer om forskning och utveckling av läkemedel och medicinteknik för att kunna bidra till en god och jämlik hälsa för alla? Då kan EUPATI Sveriges utbildning vara något för dig. Utbildningen riktar sig till dig som är patient, brukare, närstående eller företrädare och du får god kunskap om forskning och utveckling av läkemedel och medicinteknik, precisionsmedicin, regulatoriska frågor, samt hälsoekonomiska prövningar och samverkansetik.
Kort om utbildningen:
För att gå utbildningen måste du först skapa ett konto på Funktionsrätt Sveriges utbildningsportal: https://se.eupati.eu/utbildning/
Anna Lefevre Skjöldebrand, VD, Swedish Medtech
Gunilla Andrew-Nielsen, enhetschef kliniska prövningar & licenser, Läkemedelsverket
Louise von Essen, professor, Uppsala universitet
Margareta Haag, ordförande, Nätverk mot cancer
Maria Fagerquist, sakkunnig policy, Lif – de forskande läkemedelsföretagen
Richard Rosenquist Brandell, professor och överläkare, Karolinska institutet
Niklas Hedberg, chefsfarmaceut, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Martin Persson, Nätverket mot cancer, forskningsassistent, Nollvision cancer och en av de som genomgått EUPATI Sveriges nya patientutbildning
Här är de fyra utbildningsblocken i EUPATI Sveriges patientföreträdarutbildning som alla intresserade nu kan genomföra online hemifrån. Den tar bara mellan tio och femton timmar att slutföra.