"Förslaget kan få allvarliga konsekvenser och vi avstyrker det!" Blodcancerförbundet är medlem i Funktionsrätt Sverige, som nu lämnat in de 53 organisationernas kritiska remissvar angående regeringens förslag till förändrat högkostnadsskydd med större egenkostnad för läkemedel.
Protesterna mot regeringens förslag på kraftig höjning av egenavgiften på läkemedel växer och nu remissvarar 53 patientorganisationer unisont. Foto och montage: Håkan Sjunnesson BLCF
Blodcancerförbundet medverkar i två remissvar, dels tillsammans med Funktionsrätt Sveriges 53 medlemsförbund, dels med en egen skrivning. Detta för att ytterligare förstärka den knepiga situationen för Blodcancerförbundets patientmedlemmar, som i princip alla är beroende av läkemedel för sin behandling.
Det är nämligen olika läkemedelsbehandlingar som uteslutande används mot blodcancersjukdomar, vilket innebär en livsavgörande beroendesituation.
Tidöpartiernas regeringsförslag innebär en ökad egenkostnad för läkemedel innan högkostnadsskyddet träder in.
24 procents höjningRegeringen vill att patienter ska betala en högre egenavgift inom högkostnadsskyddet för läkemedel. Kostnadstaket för högkostnadsskyddet ska enligt förslaget höjas, från 2 900 kronor till 3 800 kronor utifrån 2025 års prisbasbelopp. Totalt handlar det alltså om 900 kronor mer varje år innan en person kan få frikort.
Blodcancerförbundet och Funktionsrätt Sverige konstaterar att det är många blodcancersjuka som inte har råd med den ytterligare kostnaden. Detta på grund av långa sjukskrivningar som förutom psykisk press, ger ett besvärligt ekonomiskt läge.
Över 26 100 personer har nu skrivit på petitionen, protesten mot detta regeringsförslag på www.mittskifte.org som hela 43 olika organisationer och förbund nu ställt sig bakom. Du kan också skriva under via denna länk:
Detta är Funktionsrätts remissvarSå här sammanfattar Funktionsrätt Sverige sitt remissvar:
"Regeringens förslag om att höja kostnadstaket i högkostnadsskyddet för läkemedel och öka patientens egenavgifter syftar till att minska statens kostnader.
Funktionsrätt Sverige avstyrker förslaget och varnar för allvarliga konsekvenser för personer med funktionsnedsättning och andra ekonomiskt utsatta grupper.
Höjda kostnader kan leda till att fler avstår från nödvändiga läkemedel, vilket riskerar att förvärra hälsoproblem, öka vårdkostnader och minska sysselsättningen.
Förslaget står i strid med Funktionsrättskonventionen och riskerar att fördjupa den ekonomiska och sociala ojämlikheten. Regeringen uppmanas att överväga alternativa besparingsåtgärder, såsom effektivare läkemedelsupphandling, snarare än att vältra över kostnader på de mest utsatta. Funktionsrätt Sverige avråder bestämt från att genomföra förslaget."
Sammanfattning av remissen: Promemorian innehåller förslag för att uppdatera högkostnadsskyddet på läkemedelsområdet. Förslaget innebär att patienterna ska betala en högre egenavgift inom högkostnadsskyddet. Syftet med denna justering är att förbättra möjligheterna till en hållbar finansiering av läkemedels-kostnaderna. Justeringen innebär att kostnadstaket för högkostnadsskyddet för läkemedel höjs, från 2 900 kronor till 3 800 kronor utifrån 2025 års prisbasbelopp. Beloppen inom den s.k. högkostnadstrappan höjs också i varje steg. Dessutom ändras det första trappsteget så att patienten betalar 75 procent, i stället för 50 procent, av kostnaden i det intervallet. Sammantaget beräknas avgifterna som den enskilde som mest kan behöva betala öka med 900 kronor under en tolvmånadersperiod.
Med redovisade höjningar och utformning av skydd mot höga kostnader beräknas samtliga patienters egenavgifter för läkemedel öka med cirka 540 miljoner kronor för 2025, 2 160 miljoner kronor för 2026 och 2 700 miljoner kronor från och med 2027. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Läs hela Funktionsrätt Sveriges remissvar:
Blodcancerförbundets remissvar preciserar
Blodcancerförbundet har tagit del av förslaget om Uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel och vill framföra våra synpunkter.
Vi har drygt 5000 medlemmar och företräder över 100 olika blodsjukdomar, däribland både diagnoser med akut förlopp och de som är långsamt tillväxande och kroniska, och kräver behandling över lång tid.
Över 5000 drabbas årligenVarje år diagnostiseras strax under 5000 personer med blodcancer i Sverige. Blodcancer (inkl. alla diagnoser) är vidare en av de vanligaste cancersjukdomarna, och var på plats fem år 2016. På grund av att det är flera diagnoser, finns inga samlade svenska uppgifter om hur många som lever med blodcancer, men nyligen publicerades följande cancerstatistik i Sverige, för leukemi, myelom och Non-Hodgkins lymfom: https://dataanalys.socialstyrelsen.se/superset/dashboard/CiS_insjuknande_dodlighet/ och https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2025-2-9402.pdf
Livslång medicineringPrevalensen (antalet som lever med en diagnos) har ökat och väntas öka ytterligare i och med att allt fler överlever som en följd av bättre behandlingar. Sjukdomen, läkemedlen och övriga behandlingar ger biverkningar och konsekvenser för lång tid. Medicineringen kan behövas i många år, ibland livslångt. Våra medlemmar vittnar om att kostnaden för läkemedel i vissa fall slår i taket för dagens högkostnadsskydd vid första uttaget. För många med ansträngd ekonomi kan det redan idag vara svårt att lösa ut den första medicindosen vilket skulle bli än svårare om trappsteget höjs.
Drabbar blodsjuka extra hårtAtt drabbas av en livshotande sjukdom innebär en stor fysisk som psykisk påfrestning för personen och dess anhöriga. De ekonomiska konsekvenserna handlar inte bara om inkomstbortfall vid långa ibland livslånga sjukperioder.
Förslaget till förändringar i högkostnadsskyddet drabbar alla som behöver medicinering men extra hårt för de som är cancerdrabbade och de med en ansträngd ekonomi. Detta samtidigt som man genomlever kanske sitt livs största utmaning. Att detta förslag kommer i en samhällsekonomiskt utsatt period, efter ökad inflation och höjda priser på till exempel mat och bostäder bidrar till ytterligare press för dessa personer.
Avstyrker och ber om bättre förslagBlodcancerförbundet avstyrker följande förslag i promemorian:
• att kostnadstaket höjs
• att beloppen inom den s.k. högkostnadstrappan höjs i varje steg och att patienten skulle betala 75 procent, i stället för 50 procent, av kostnaden i intervallet.
Vi föreslår i stället att regeringen återkommer med ett förslag som inte innebär en försämring av högkostnadsskyddet för patienter med allvarlig och livshotande sjukdom.
Står samman med FunktionsrättBlodcancerförbundet ställer sig som medlem i Funktionsrätt Sverige bakom deras remissyttrande, och hänvisar också till den namninsamling som till dags dato fått drygt 26 000 namn och om genomförts av ett 40-tal patientorganisationer för att protestera mot förslagen: www.mittskifte.org/petitions/forsamra-intehogkostnadsskyddet-for-lakemedel.
/Sofia Segergren Generalsekreterare Blodcancerförbundet
Läs Blodcancerförbundets remissvar som PDF
Påverka med oss du ocksåÖver 26 100 personer har nu skrivit på petitionen, protesten mot detta regeringsförslag på www.mittskifte.org som hela 43 olika organisationer och förbund nu ställt sig bakom. Du kan också skriva under via denna länk:
Håkan Sjunnesson / BLCF Media