Rehabilitering under och efter en behandling av en blodcancersjukdom var ett av ämnena, när Blodcancerförbundet samlade företrädare för våra lokalföreningar i maj 2024. Förbundets kommande nya generalsekreterare Sofia Segergren fanns i centrum.
Under två halvdagar hölls ordförandemötet i Stockholmsförorten Alvik och nio av förbundets 16 föreningar slöt upp på plats och diskuterade gemensamma utmaningar. Det är Blodcancerföreningarna som utgör grunden för Blodcancerförbundets arbete lokalt och regionalt och det påpekade flera av föreningarnas företrädare under mötet.
Sofia Segergren, Foto: Susanne Kronholm
Varmt mottagande förnya generalsekreteraren
Mötet började med att Blodcancerförbundets kommande nya generalsekreterare Sofia Segergren presenterade sig och fick svara på frågor. Av reaktionerna att döma landade hennes närvaro väl och hon fick ett mycket gott efterlängtat mottagande. Hon börjar sin tjänst den 3 juni 2024 och är speciellt intervjuad för medlemstidningen Haema nummer 2 2024 av Haemaredaktör Gunilla Eldh och intervjun finns också i en egen artikel på vår hemsida>
Delade med sig av regional rehabilitering
Komna från olika delar av vårt land, delade företrädarna med sig av hur cancerrehabiliteringen ser ut över landet och det är stora variationer. Inom vissa kommuner och regioner fungerar det bra, medan andra områden är mycket eftersatta.
Här finns ett stort arbete att göra för lokalföreningarna, genom att till exempel samverka med andra cancerorganisationer lokalt och uppvakta region- och lokalpolitiker och kräva ökade resurser i form av livsnödvändig rehabilitering åter till ett så gott vardagsliv som möjligt efter en psykiskt och fysiskt krävande behandlingsperiod.
Ett landsomfattande kamratstöd
Föreningarna berättade också om sin lokala verksamhet och det är imponerande hur mycket verksamhet som faktiskt arrangeras i form av möten och samlingar för förbundets över 5 200 medlemmar.
Det handlar om stöd- och kamratverksamhet i form av caféer, guidade vandringar, samtalsgrupper, utflykter och utbildningar i form av föreläsningar av professionen. Både när det gäller forskning, behandlingar diagnoskunskap, rehabilitering och tips för att hantera symtom, biverkningar och viktiga vardagsfrågor som till exempel sex- och samlevnad. Stämningen var kreativ och positiv och diskussionsintresset stort vilket bådar gott för kommande arbetsår.
Information om deltagarförsäkring och läkemedelsbeslutsprocesser
Representanterna för Blodcancerförbundets föreningsliv fick också förmånlig information om hur det går till kring bedömningarna och beslutsprocesser när det gäller förmåns- och klinikläkemedel i Sverige. Jonathan Martinsson Lind, enhetschef inom bland annat terapiområdet cancer, TLV – Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket, medverkade och höll en föreläsning.
En annan extern medverkan handlade om information om ett försäkringsbolags Deltagarolycksfallsförsäkring, som gäller för förtroendevalda och deltagare, som drabbas av olycksfall vid verksamhet anordnad av Funktionsrätt Sverige eller dess medlemsförbund. Och Blodcancerförbundet är ett av medlemsförbunden i Funktionsrätt Sverige och därmed täcks våra förtroendevalda och evenemangsdeltagare av denna försäkring, om något skulle hända. Läs mer på Funktionsrätt Sveriges webbplats>
Text & foto: Håkan Sjunnesson
Foto: Linnéa Enmark