Onkologen Gunilla Enblad prisas för Europaledande immunterapi-forskning med CAR-T och får Forska! Sveriges forskningspris 2024.
-Utvecklingen har överträffat alla mina förväntningar om hur vi kan rikta immunförsvaret mot cancer och vi är bara i början av utvecklingen.
Vid en CAR-T-process omprogrammeras kroppens egna T-celler. Patientens vita blodkroppar samlas in från blodprov och skickas till ett speciallaboratorium. Med hjälp av ett virus stoppar man in en gen i dessa immunceller som då börjar utveckla ett protein på sin yta. Immuncellerna förökar sig och under tiden får patienten cytostatika för att neutralisera immunsystemet. Sedan får patienten tillbaka sina nu vässade immunceller som effektivt dödar cancercellerna i blodet. Foto & montage: Håkan Sjunnesson/BLCF
Onkologen Gunilla Enblad har föreläst för Blodcancerförbundets medlemmar vid ett flertal tillfällen de senaste åren och vi på Blodcancerförbundet är naturligtvis väldigt positiva till det arbete och den forskning som hon och hennes forskargrupp utför på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Gunilla Enblad, stort grattis till det pris du fått. Vad betyder Forska!:s pris och motivering för dig och din forskargrupps arbete?
-Tack så mycket. Det är ett stort erkännande av verklig translationell forskning som når ända till patienten.
Det är alltså 10 år sedan ni genomförde den första Car-T-immunterapibehandlingen kliniskt. Vad tänker du om utvecklingen av denna nya science fictionliknande behandlingsmetod?
-Utvecklingen har överträffat alla mina förväntningar om hur vi kan rikta immunförsvaret mot cancer och vi är bara i början av utvecklingen.
Vad är nästa steg i immunterapibehandlingarna?
-Jag tror CAR T-celler kommer för fler diagnoser, vi måste få igång en egen produktion i Sverige av cellterapier och det kommer även andra viktiga immunterapier som bispecifika antikroppar som ger oss ytterligare ett verktyg
Vågar du som onkolog prata om att blodcancerpatienter nu kan botas med hjälp av immunterapier?
-Ja, det vågar jag säga, säger onkologläkaren Gunilla Enblad.
Forska! Sveriges motivering:
Onkologen Gunilla Enblad prisas för ledande CAR-T-forskning får Forska! Sveriges forskningspris 2024.
Priset är ett erkännande av Gunilla Enblads insatser för att förstå cancersjukdomarnas biologi och behandla dem med immunterapi. Den presenteras på Forska! Sverigedagen den 23 oktober.
2014 var Gunilla Enblad och hennes kollegor i Uppsala först i Europa med att behandla cancerpatienter med en typ av immunterapi som kallas CAR-T, som använder kroppens eget immunförsvar för att bekämpa sjukdomen. Som ett resultat av detta finns nu flera immunterapibehandlingar tillgängliga i Sverige.
– Med det här priset vill vi uppmärksamma Gunilla Enblads ihärdiga och framgångsrika arbete med nya behandlingsmetoder, som har skapat möjligheten att behandla cancerfall som tidigare var obotliga, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska! Sverige.
Läs mer om Gunilla Enblad och hennes utmärkelse på Forska! Sveriges webbplats och intervjun med henne om detta på TV4:
https://www.forskasverige.se/gunilla-enblad-tilldelas-forskasveriges-forskarutmarkelse-2024-10-23/
Se Gunilla Enblads webbinarieföreläsning om lymfom- och Car-T-forskning 2022
https://youtu.be/g8wVTLKL71s?si=CCRbaqhZjXg0V3jW
Se Gunilla Enblads webbinarieföreläsning på Blodcancerförbundets Youtubekanal om lymfom- och Car-T-forskning, som hon höll under Blodcancerförbundets 40-årsjubileum hösten 2022:
Håkan Sjunnesson/BLCF Media
Fakta om translationell forskning
Translationell forskning kan operativt definieras som arbete som "omvandlar vetenskapliga upptäckter som härrör från laboratorie-, kliniska eller befolkningsstudier till nya kliniska verktyg och tillämpningar som förbättrar människors hälsa genom att minska sjukdomsincidens, sjuklighet och dödlighet.
Fakta om Forska! Sverige:
Forska!Sverige är en politiskt oberoende, icke vinstdrivande, stiftelse som verkar för att göra medicinsk forskning till en högre nationell prioritet - för hälsa och välstånd. Vår vision är att medicinsk forskning och företag ska utvecklas i eller flytta till Sverige och att medicinska framsteg snabbt ska komma befolkningen till del.
Forska!Sveriges uppdrag är att informera om och väcka uppmärksamhet kring betydelsen av medicinsk forskning för hälsa och välstånd. Det gör vi genom att förse centrala beslutsfattare med faktaunderlag och skapa ett konstruktivt diskussionsklimat för förändring.
Läs mer om Forska! Sverige: https://www.forskasverige.se/om-oss/