Om EU-samarbetet ska gagna svenska patienter behöver regeringen i Sverige göra mycket mer för att införliva EU:s cancerplan i det svenska cancerarbetet. Det skriver sju debattörer i en fristående granskningskommitté utsedd av Cancerfonden i Dagens Medicin, varav en är Gunilla Gunnarsson i BLCFs styrelse.
Dagens Medicins bild: Peter Allebeck, Margareta Haag, Gunilla Gunnarsson (näst längst till höger) och Mats Eriksson är några av ledamöterna i granskningskommittén. Foto: Sanna Percivall/Cancerfonden
De sju välrenommerade debattörerna beskriver i sin artikel i Dagens Medicin, en ohållbar framtidsituation, om det inte tas krafttag från regering och riksdag.
Gunilla Gunnarsson (porträttbilden) i Blodcancerförbundets styrelse, onkolog och tidigare nationell cancersamordnare och Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer (där Blodcancerförbundet, BLCF ingår) är två utav dem.
De sju debattörerna rapporterar i sin skrivelse till regeringen, att Europa i dag har en tiondel av världens befolkning, men så mycket som en fjärdedel av världens cancerfall. Och om inte kraftfulla åtgärder vidtas nu, väntas cancerfallen öka med ytterligare 24 procent fram till 2035. Cancer skulle därmed bli den vanligaste dödsorsaken i EU.
För att motverka detta presenterade EU-kommissionen redan 2021 en europeisk cancerplan, med syftet att minska antalet personer som insjuknar och dör i cancer i Europa.
40 procent skulle kunna förebyggasEnligt denna plan, Europe’s Beating Cancer Plan, skulle nästan hälften (40 procent) av alla cancerfall i Europa kunna förebyggas med rätt åtgärder och dödligheten kan minska genom tidig upptäckt.
Men fortfarande är kännedomen om EU:s cancerplan alldeles för låg i Sverige och om EU-samarbetet ska komma svenska patienter till gagn, behöver regeringen, och ytterst sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), göra mycket mer för att införliva EU:s cancerplan i det svenska cancerarbetet.
Kommittén rekommenderar samordningGranskningskommittén, konstaterar att en utmaning i arbetet med EU:s cancerplan är komplexiteten i det stora antalet olika program på EU-nivå, där olika svenska aktörer ansvarar för olika satsningar tillsammans med det decentraliserade sjukvårdssystemet i Sverige. Det gör det angeläget att det finns en fungerande samordning bland berörda aktörer och att det skapas en gemensam riktning som kontinuerligt följs upp.
Här är några av kommitténs rekommendationer till regeringen:
− Regeringen bör tillse att det tas fram en uppdaterad nationell cancerstrategi som blir långsiktig och brett politiskt förankrad och att EU:s cancerplan utgör ett tydligt underlag i arbetet med att uppdatera cancerstrategin.
Vidare bör regeringen:
- säkerställa att det skapas en gemensam bild av det nationella genomförandet av EU:s cancerplan.
- förlänga Socialstyrelsens samordningsuppdrag till 2030 och fortsätta avsätta resurser för uppdraget.
- tydliggöra regionernas roll för implementeringen av EU:s cancerplan i Sverige i överenskommelserna med SKR.
Läs hela granskningskommitténs skrivelse till regeringen
(Klicka på bilden eller länken nedan och läs hela skrivelsen)
Läs hela debattartikeln i DMLäs hela debattartikeln på Dagens Medicins (DM) webbplats:
www.dagensmedicin.se/opinion/debatt/kunskapen-om-eus-cancerplan-maste-oka/
Undertecknarna av debattarikeln är medlemmar av en kommitté som har i uppdrag av Cancerfonden att granska implementeringen av EU:s cancerplan i Sverige. Vårt uppdrag pågår fram till 2026.
Mats Eriksson, fd regionråd och fd ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation
Charlotta Dabrosin, professor i onkologi och överläkare vid onkologiska kliniken, Linköpings universitet
Claude Marcus, barnläkare vid Karolinska universitetssjukhuset och professor i pediatrik vid Karolinska institutet
Gunvor G Ericson, sjuksköterska, fd riksdagsledamot och fd statssekreterare
Gunilla Gunnarsson, onkolog, tidigare nationell cancersamordnare och särskild utredare och styrelseledamot i Blodcancerförbundet (BLCF)
Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, enhetschef för Karolinska universitetssjukhusets Center för cervixcancerprevention och FOU-chef vid Karolinska universitetslaboratoriet
Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer
Peter Allebeck, professor i socialmedicin vid Karolinska institutet och överläkare vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin inom Region Stockholm
----------------------------------------------------
Textsammandrag och foto porträttbilden: Håkan Sjunnesson/BLCF