Falköpings Golfklubb summerar nu årets lyckade 60-golfsäsong och kan donera hela 59 000 kronor till blodcancerforskningen genom Blodcancerfonden. Detta tack vare satsningen på den årligt återkommande veckotävlingen 60-golfen, som i år haft nästan 100 deltagare och nära 1 000 starter.
Staffan Folkesson, Christer Karlsson och Bo-Inge Einehag slår sina slag i 2024 års tävling "60-golfen" för insamling till Blodcancerfonden. Ett fantastiskt initiativ för ökad forskning kring olika blodcancersjukdomar. Foto: Falköpings Golfklubb.
Falköpings Golfklubb har i år tagit upp kampen mot cancer på ett lite okonventionellt sätt. Klubben, som funnits sedan 1965 och har över 1300 medlemmar, har alltid haft ett stort ideellt engagemang bland sina medlemmar. Många är med och bidrar på det sätt som passar bäst för just dem. Det behövs alltid krafter som jobbar med banan, fastigheterna, tävlingar och sponsorer.
Summerar fin säsong
Nyligen spelades den sista 60-golftävlingen för den här säsongen och målet var att samla in 50 000 kronor.
- Efter en sensommar och höst med fint väder och bra spel kan vi nu summera årets sponsring av Blodcancerfonden och det är med glädje jag kan konstatera att vi klarade vårt årsmål, med marginal dessutom, säger Anna Ingemarsson t.f. klubbchef.
Under försäsongen spelade 60-golfarna in 31 000 kronor och nu under hösten samlades ytterligare 28 000 kronor in.
-Inom kort kommer vi också att betala in höstens summa till Blodcancerfondens girokonto. Totalt under året har insamlingen alltså gett 59 000 kronor i donation från Falköpings Golfklubb. Det är så kul och vi vet att pengarna kommer att göra nytta, säger Anna Ingemarsson. Hon berättar också att den 22 oktober kommer klubben att ha en träff för summering och prisutdelning i de olika klasserna i årets 60-golfsäsong.
Klubben fin insamlingsförebild
Sofia Segergren, generalsekreterare för Blodcancerförbundet är ödmjukt tacksam för Falköpings Golfklubbs engagemang för blodcancerforskningen:
- Ett fantastiskt fint och friskvårdande initiativ, som gynnar både 60-golfens spelare och de forskningsprojekt och den utbildning inom hematologin som vår fond, Blodcancerfonden stödjer. Den insamlade summan kommer att bli ett värdefullt komplement till kommande utdelning, som fondstyrelsen och medlemmarna i vår patientpanel är med och prioriterar.
- Falköpings Golfklubb är en fin förebild för hur också andra golfklubbar och sportföreningar kan bidra till livsviktig blodcancerforskning, säger Sofia Segergren, generalsekreterare för Blodcancerförbundet.
Stora forskningsframsteg
Håkan Sjunnesson, kommunikatör på Blodcancerförbundet är också glad och tacksam över klubbens initiativ:
- Ett klart innovativt och spännande insamlingsinitiativ till förmån för vår forskningsfond, Blodcancerfonden. Den stödjer många olika intressanta och relevanta forskningsprojekt inom hematologin (forskningen om blodsjukdomar) och dessutom utbildning och fortbildning av specialistsjuksköterskor inom hematologin, så att den praktiska vården blir ännu bättre.
Forskningen inom blodcancer har gjort stora framsteg de senaste åren och nya ”sience-fictionliknande” immunterapi-behandlingar är nu verklighet för flera av de över 100 olika blodcancerdiagnoserna som hittills dokumenterats.
Patienter som får tillgång till dessa tuffa men effektiva behandlingar, har större möjligheter att överleva och fortsätta sitt liv med högre livskvalitet och färre biverkningar. Vi jobbar hårt med påverkansarbete gentemot myndigheter och vårdgivare, att alla som kan dra nytta av dessa nya behandlingar ska få del av dem, berättar Håkan Sjunnesson.
Bidra till andras livskvalitet
Det var i vintras som tanken föddes att Falköpings Golfklubb även skulle kunna bidra till andra människors livskvalitet. Tanken blev till handling och man tog fram ett koncept där medlemmarnas engagemang och prestationer i den veckovis återkommande tävlingen 60-golfen skulle resultera i en donation till ett välgörande ändamål.
Klubben knöt till sig en sponsor och man kom tillsammans överens om att Blodcancerfonden skall vara mottagare av donationen.
Deltagande över förväntningarna
60-golfen är en lättsam tävling för medlemmar över 60 år med mycket betoning på social samvaro och trivsel. Den spelas regelbundet under säsongen och i år är det 18 inplanerade tävlingstillfällen med cirka 50 deltagare var gång.
Antal deltagare i tävlingarna och hur bra de presterar är alltså det som ligger till grund för sponsringens storlek.Se Blodcancerförbundets tackvideo:
Anki Pettersson, Gun-Britt Siewertz, Ann-Sofie Eriksson. Foto: Falköpings Golfklubb
Staffan Folkesson, Christer Karlsson och Bo-Inge Einehag, först uppställda för gruppbild och sedan spelandes på bilden nedan. Foto: Falköpings Golfklubb
Monica Söderhielm, Bo Peterson, Mats Andersson inför dagens runda på Falköpings golfklubb. Foto: Falköpings Golfklubb
För mer information:
Fakta om Falköpings Golfklubb
På hösten 1965 bildades Falköpings Golfklubb och på våren 1966 togs de första spadtagen för att bygga en golfbana. Idag finns det 27 hål på Berga. En 18-hålsbana och en 9 hålsbana. Berga är platsen golfbanan ligger på och det ordet används väldigt ofta när man pratar om klubben och vi bygger även våra värdegrunder på just Berga. Bemötande, Engagemang, Roligt, Gemenskap, Ansvar. Falköpings GK är en familjär klubb där vi vill skapa trivsel och gemenskap för alla åldrar.
Läs mer på www.falkopingsgk.com
Fakta om Blodcancerförbundet
Blodcancerförbundet är Sveriges enda intresseorganisation som fokuserar på enbart blod- och blodcancersjukdomar. Genom vår vision om ”Kunskap och livskraft” sprider vi faktabaserade nyheter om forskning och att leva med en blodcancersjukdom för våra medlemmar och presumtiva medlemmar. Vi är med och finansierar forskningsprojekt inom blodcancer, vi erbjuder stöd och jobbar för att cancerrehabiliteringen ska bli en självklarhet för alla som behöver och bedriver påverkansarbete och intressepolitik inom blodcancerfrågor. Bland annat det ska vara naturligt för en patient att av sin läkare få veta om det finns kliniska studier som man kan erbjudas att ansöka till. Och att de mest effektiva och revolutionerande EU-godkända cancerbehandlingarna också ska nå blodcancerpatienter i Sverige.
Blodcancerförbundet har 15 lokalföreningar med tillsammans cirka 5 000 medlemmar runt om i landet.
Fakta om Blodcancerfonden
Blodcancerfonden bildades 1987 av Blodcancerförbundet. Fonden är en ideell stiftelse med 90-konto under Svensk Insamlingskontroll.
Insamlade medel till Blodcancerfonden går årligen till utbildning av hematologisk vårdpersonal, omvårdnadsprojekt inom blodcancerområdet och till blod- och blodcancerforskning.
(Hematologi är den gren av den medicinska vetenskapen som handlar om fysiologi och sjukdomar i blodet samt de blodbildande och lymfatiska systemen.)
Blodcancerfondens utdelade medel riktar sig särskilt till yngre forskare och landets sjuksköterskor inom hematologi, eftersom dessa personalgrupper kan ha svårt att få pengar från andra fonder och stiftelser.
Anslag ur fonden beviljas av fondstyrelsen tillsammans med ett stipendieråd. Det består också av läkare och sjuksköterskor verksamma inom hematologin i Sverige.
I arbetet med att prioritera vilka forskningsprojekt som ska tilldelas medel ur Blodcancerfonden, ingår även Blodcancerförbundets Patientpanel, som är en utbildad grupp av patient- och närståenderepresentanter som är medlemmar i Blodcancerförbundet. Patientpanelens fokusarbete gör att Blodcancerfonden verkligen prioriterar patientnära forskning.
Blodcancerfondens styrelse består av samma ledamöter som ingår i Blodcancerförbundets styrelse och fondens ekonomi förvaltas av Blodcancerförbundets ekonomienhet.
Läs mer på www.blodcancerforbundet.se
Golfbladet rapporterar: