Genom medverkan i Läkemedelsverkets patient- och konsumentråd kan vi nu påverka Läkemedelsverkets tre uppdrag, som handlar om läkemedelsförsörjningen, tillsyn och säker användning av läkemedel. Det säger Peder Skarstedt, arbetande ordförande i Blodcancerförbundet.
Blodcancerförbundets nästan ett decenniums offensiva opinionsarbete inom vårdpolitiken ger allt fler konkreta resultat. Ett exempel är att Blodcancerförbundet är medlem i Läkemedelsverkets patient- och konsumentråd, för konkret arbete tillsammans med en rad systerorganisationer.
Syftet med patient- och konsumentråd är att Läkemedelsverket ska samverka i dialog med patienter och konsumenter för att:
Visionen är att med utgångspunkt från Läkemedelsverkets mål samt patienters och konsumenters behov vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Patientorganisationer kan påverka
- I Läkemedelsverkets patient- och konsumentråd kan vi påverka Läkemedelsverkets i sina tre uppdrag enligt Peder Skarstedt:
Tvåvägskommunikation modellen
Fokus i patientrådets arbete ska vara på tvåvägskommunikation och inriktas särskilt på att stärka och utveckla former för samverkan med patienter och konsumenter.
Interaktionerna ska vara till nytta för både Läkemedelsverket och rådsrepresentanterna och deras medlemsorganisationer.
Blodcancerförbundet ansökte 2023 om att få medverka i detta patientråd och blev relativt nyligen invalda. Peder Skarstedt är ordinarie rådsrepresentant och Olina Lind, medicinskt sakkunnig och forskningsansvarig för Blodcancerförbundet är biträdande rådsrepresentant.
Förutom Blodcancerförbundet ingår följande patientorganisationer i Läkemedelsverkets patient- och konsumentråd:
Astma- och allergiförbundet, Barndiabetesfondens Riksförening, Blodcancerförbundet, Bröstcancerförbundet, Demensförbundet, Förbundet Blödarsjuka Sverige, Riksförbundet HOBS-obesitasförbundet, Tarm- och uro- stomiförbundet (ILCO), Magoch tarmförbundet, Parkinsonförbundet, Psoriasisförbundet, Prostatacancerförbundet, Reumatikerförbundet, Riksförbundet Attention, Riksförbundet Cystisk fibros, Riksförbundet HjärtLung, Riksförbundet för Social- och Mental Hälsa (RSMH), Riksförbundet Sällsynta diagnoser, Strokeförbundet, Svenska Epilepsiförbundet, SPF