Blodcancerförbundet ingår i Socialdepartementets dialogmöte kring en utredning om fortsatt utveckling av registret Nationella läkemedelslistan. Det är ett konkret resultat av Blodcancerförbundets aktiva opinionsarbete inom Vårdsverige det senaste decenniet
Läkemedel finns i flera olika former. Royaltyfri bild från Arek Socha Qimono Pixabay
Nationella läkemedelslistan handlar hittills om så kallade förmånsläkemedel. I ett utvecklingsarbete har en utredning kring listan tillsats av Socialdepartementet. Utredningen leds av Sofia Wallström, generaldirektör för IVO, Inspektionen för vård och omsorg:
-Utredningens dialogmöte ger möjlighet för patientorganisationer att dela synpunkter, tankar och idéer kring en utveckling av den nationella läkemedelslistan, där idag bara förmånsläkemedel ingår. Patientorganisationerna vill också att till exempel klinikläkemedel skall ingå där, säger Peder Skarstedt, arbetande ordförande i Blodcancerförbundet. Han har deltagit tillsammans med ett tiotal olika patientorganisationers företrädare i dialogmötet.
Detta är Nationella läkemedelslistan
Nationella läkemedelslistan ger hälso- och sjukvården, apoteken och patienten samma bild av patientens förskrivna och uthämtade läkemedel. Registret regleras av lagen om nationell läkemedelslista och har tagits fram av E‑hälsomyndigheten på uppdrag av regeringen.
Nationella läkemedelslistan är en rikstäckande källa till information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel. E-hälsomyndigheten samordnar arbetet med Nationella läkemedelslistan och i grunden är den framtagen på regeringsuppdrag.
Läs mer om Nationella läkemedelslistan på E-hälsomyndighetens webbplats:
www.ehalsomyndigheten.se/yrkesverksam/nationella-lakemedelslistan/