I det konkreta patientmötet har patienterna en alltför svag ställning. Det tycker läkaren Gunilla Gunnarsson i Blodcancerförbundets styrelse, som mellan 2010-2018 var nationell cancersamordnare i Sverige. Detta "sidbyte" inom cancervården uppmärksammas i Dagens Medicin.
Onkologen och tidigare SKR:s nationella cancersamordnaren, Gunilla Gunnarssons engagemang för Blodcancerförbundets styrelsearbete, innebär ett stort kompetenslyft för Blodcancerförbundet. Foto: Håkan Sjunnesson /BLCF montage med skärmdump från Dagens Medicins webb.
Ombytta roller
En av onkologläkaren Gunilla Gunnarssons hjärtefrågor som nationell cancersamordnare under åtta år, var att förbättra vårdens kontakt med patienterna. Nu fortsätter hon att driva samma fråga – fast från andra sidan som patientföreträdare.
– I det konkreta patientmötet har patienterna en alltför svag ställning jämfört med vården. Patientfrågorna har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag har haft mycket cancer i min omgivning utanför jobbet. Min yngre bror dog 2018 i blodcancer. Så jag har ett verkligt anhörigperspektiv, säger läkaren och styrelseledamoten Gunilla Gunnarsson.
Läs hela artikeln i branschtunga tidningen Dagens Medicin, där reportern Carl-Magnus Hake intervjuar Gunilla Gunnarsson hemma på Gotland:
-----------------------------------------------------------
Läs mer om specialisten Gunilla Gunnarssons engagemang för bättre blodcancervård i Sverige:
Dagens Medicins bild: Peter Allebeck, Margareta Haag, Gunilla Gunnarsson (näst längst till höger) och Mats Eriksson är några av ledamöterna i granskningskommittén. Foto: Sanna Percivall/Cancerfonden