Internationella leukemidagen uppmärksammas globalt årligen den 4 september. Paula Wolgers berättar om livet med akut lymfatisk leukemi i ett av de senaste numren av Blodcancerförbundets medlemstidning Haema. Och Blodcancerförbundets forskningsblogg har uppmärksammat några intressanta forskningsstudier kring leukemi.
När Paula Wolgers, 21 år, insjuknade i akut lymfatisk leukemi (ALL) vändes hela tillvaron uppochner. Sjukdomen förändrade henne i grunden, något som hon idag är tacksam för.
– Om jag inte varit så sjuk hade jag inte uppskattat livet på samma sätt i dag, säger hon.
Text: Gunilla Eldh Foto: Susanne Kronholm
Fast jobb, egen lägenhet och första pojkvännen – livet leker för Paula Wolgers. Fem år efter det oväntade
cancerbeskedet har hon en ny syn på tillvaron. Den tuffa sjukdomstiden skakade om henne i grunden och
fick henne att ompröva allt.
– Om jag inte varit så sjuk hade jag inte uppskattat livet på samma sätt i dag. Numera känner jag enorm
tacksamhet. Det är som om jag har blivit en annan person, jag pratar inte ens på samma sätt som jag
gjorde förr, säger Paula Wolgers.
Behandlingen för ALL är som regel långvarig. För Paula tog det tre år att bli frisk...
Läs hela Gunilla och Susannes intervju med Paula i det här PDF-särtrycket av Haema nr 2 2024 >
Blodcancerförbundet rapporterar om intressanta forskningsstudier
Mildare behandling inför stamcellstransplantation vid AML
En omtalad studie inom området AML akut myeloisk leukemi, uppmärksammades under en ASH-kongress nyligen. Det handlar om vikten av att ett så djupt behandlingssvar som möjligt kan uppnås innan patienter genomgår en allogen stamcellstransplantation (allo-SCT). I denna fas-III studie ville forskarna testa om högdosbehandling verkligen förbättrar utfallet jämfört med en mildare förbehandling innan allo-SCT. Vad forskarna såg under studien var att höga doser av cytostatika (cellgift/kemoterapi) inför allo-SCT här inte innebar en fördel i form av komplett remission vid jämförelse med den mildare behandlingen. Resultaten från den här studien skulle kunna innebära att hanteringen av AML-patienter kan komma att förändras framöver.
Enkätstudie om leukemipatienters upplevelser
I en av forskningsbloggens episoder presenteras en enkätundersökning som utförts i samarbete mellan flera olika patientorganisationer. Syftet var att samla in erfarenheter och upplevelser från personer som lever med olika former av leukemi. Svar samlades in från strax över 2600 personer från 76 olika länder. Resultaten visade att det fanns ett intresse hos många av de tillfrågade att involveras i behandlingsval och att delta i kliniska studier. 92 % av de svarande uppgav att de fann information om sin diagnos, behandlingar och annat relaterat till sjukdomen på internet.