I en ny episod av podden ”Vi forskar för livet”, möts Blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson och riksdagens socialutskotts ordförande Christian Carlsson, om hur de nya innovativa läkemedlen ska finansieras i framtiden.
Tack vare framgångsrik forskning kan svårt sjuka patienter idag behandlas med avancerade läkemedelsterapier, som förlänger liv och till och med botar sjukdomar som tidigare var dödliga. Livskvaliteten blir ofta också betydligt bättre, med färre biverkningar på sikt.
Betalningen för alla de nya innovativa läkemedel som forskas fram, är en stor utmaning för det svenska socialförsäkringssystemet. De har höga kostnader, men är mycket effektiva och innebär därmed att behovet av sjukvård och socialförsäkringssystemet kan minska för patienterna. Alltså är det inte säkert att de nya behandlingarna i längden kostar med är Standard of Care.
Priser och finansiering hittills oförändrade
Medan förutsättningarna för vård har förändrats, är systemet för prissättning, finansiering och betalning för behandlingar i stort sett detsamma. Ett föråldrat sätt att utvärdera dessa läkemedel riskerar att drabba patienterna som inte får tillgång till nya innovativa behandlingsalternativ. Det innebär ett ojämlikt införande.
Det ställer också regionerna inför svåra prioriteringar vilket medför att behandlingsalternativ kan bero på vilken region patienten bor i.
Hur kan ansvaret för värdet av medicinska genombrott fördelas mellan parterna, samhälle, företag och patient? Behöver vi utöka den nationella samordningen eller införa färre regioner?
Om detta pratar Christian Carlsson som är ordförande i socialutskottet och Lise-lott Eriksson, ordförande Blodcancerförbundet. Lyssna på deras argument i Janssens "Vi forskar för livet"-podd genom att klicka på bilden eller länken nedan!
https://open.spotify.com/episode/1PDjPJBLh3gH8VxvnpTUAy?si=NfsJ9l17TKWiGY7D3rvAng
https://www.janssen.com/sweden/podcast
Läs mer om Blodcancerförbundets påverkansarbete i fråga om hur patienter i Sverige mycket snabbare ska få tillgång till nya innovativa behandlingar i projektet Dagens Forskning - morgondagens behandling: