Blodcancerförbundets team på plats under årets internationella vårdkonferens FOKUS Patient i Stockholm påverkade starkt både i samtalen och debatten. Vi förde fram att de nya EU-godkända innovativa revolutionerande cancerläkemedel också måste bli tillgängliga för cancerpatienter i Sverige.
Blodcancerförbundets team på plats under årets internationella vårdkonferens FOKUS Patient i Stockholm påverkade starkt både i samtalen och debatten. Vi förde fram att det måste vara en personcentrerad målstyrd cancervård, där varje patients bästa ska vara i centrum. Och att de nya EU-godkända innovativa revolutionerande cancerläkemedel, som nu finns också måste bli tillgängliga för cancerpatienter i Sverige.
Detta är tyvärr långt ifrån en självklarhet idag, där den svenska läkemedelsmyndigheten TLV, tandvårds- och läkemedelsförmånsverket är en bromskloss. De säger sig dels inte ha resurser för att kunna bedöma alla de nya läkemedel som ska bedömas hälsoekonomiskt. Dels kräver de långtidsstudier för att se hur de nya EU-godkända läkemedlen verkar under lång tid.
Men om de nya läkemedlen och läkemedelskombinationerna nu på kort tid gör patienter symtomfria, är det då inte syniskt att inte låta patienter i Sverige få del av dem? Och vad är det för vits att det forskas fram nya läkemedel som gör personer symtomfria och i "princip friska", om inte läkemedlen sedan används också i Sverige?
CAR-T hjälper transplantationsvården
Årets Fokus Patient handlade om personcentrerad vård, cancervård och transplantationer och Blodcancerförbundet tillförde inte minst dagen om transplantationer en ny vårddimension. Nämligen att de nya EU-godkända immunterapierna, genterapierna som till exempel CAR-T och bispecifika antikroppar, kan göra organtransplantationer säkrare eftersom det finns förhoppningar om att man skulle kunna stärka patientens immunförsvar i samband med organtransplantationer.
Dessutom kanske de nya immunterapierna till och med skulle kunna göra vissa organtransplantationer onödiga. Det finns nämligen en möjlighet att genterapierna skulle kunna påverka det sjuka organet tillräckligt mycket, för att det ska fortsätta att fungera.
Nya EU-godkända cancerläkemedel måste snabbt bli tillgängliga för behövande patienter i Sverige. De har inte tid att vänta, för det handlar om liv eller död.
Så här sammanfattar Blodcancerförbundets GS tillika president för Myeloma Patients Europe, Lise-lott Eriksson årets FOKUS Patient i detta videoklipp:
Håkan Sjunnesson/ BLCF
(en smartphoneproduktion)