Cancerrehabilitering och diagnosen lymfom var föreläsningsämnena för kunskapsfördjupning, när Blodcancerföreningen i Halland höll sitt årsmöte den 11 mars. Överläkare Nevzeta Kuric på Hallands Sjukhus föreläste och hela 51 personer deltog.
Sjuksköterskorna Magdalena Olausson och Susann Lord föreläste om cancerrehabilitering under Blodcancerföreningen Hallands årsmöte 2023
Vid Blodcancerföreningen Hallands årsmöte lördagen den 11 mars 2023 i Laxbutiken i Heberg deltog 51 personer. Det är hela 28% av medlemmarna, alltså fler än var fjärde medlem.
Vid årsmötet hölls en genomgång om aktuell cancerrehabilitering av sjuksköterskorna Magdalena Olausson och Susann Lord. De berättade om hälsoskattning som trötthet, smärta och andning med mera. Man gör en dokumentation, en vårdplan och en plan för rehabilitering. Vid dessa tillfällen ingår hela teamet för rehab med sköterskor, läkare, fysioterapeut, dietist, arbetsterapeut, kurator och psykolog. Dessa träffas en gång i månaden för en rehabiliteringsrond.
De pekade på hur oerhört viktigt det är med fysisk aktivitet vid cancerbehandling. Här finns olika träningsutbud som egenvård, träning på vårdcentral, fysisk aktivitet på recept och träning på Hallands Sjukhus.
Om senaste behandlingsrönen kring lymfom
Överläkare Nevzeta Kuric på Hallands Sjukhus i Halmstad föreläste om "Nya behandlingar vid lymfom". Lymfom är en lymfkörtelcancer. Hodgkins lymfom drabbar oftast yngre och de har en mycket god prognos, 5-års överlevnad mer än 90 %. Nevzeta berättade att Lymfom är ett Samlingsbegrepp av Hodgkins lymfom och Non Hodgkinslymfom.
Här är Överläkare Nevzeta Kurics korta fakta om de olika lymfomvarianterna och aktuella behandlingar: Non Hodgkinslymfom indelas i:Högmaligna (aggressiva) ca 65% blir botade
Lågmaligna (indolenta) behöver vanligen ingen behandling vid diagnos
Det har blivit bättre förståelse för Lymfom Biology genom:
Diagnostik har utvecklats
Bättre förståelse av cancerceller (målstyrd behandling)
Genetiska analyser
Grundpelarna för Lymfombehandling är:Cytostatika (tuffa behandlingar) som kan ges upp i hög ålder Monoklonala antikroppar
Strålbehandling (lokaliserad sjukdom, rester av tumörer) Stamcellstransplantation (egna celler eller från donator)
Antikropp + Cytostatika
Immunterapi:
Behandling av tumören genom att aktivera eget immunförsvar.
PD-1 hämmare – Hodgkins lymfom (T-cellen dödar tumörcellen)
Används vid lungcancer, melanom och bröstcancer. Detta fick Nobelpris 2018 i medicin.
CAR-T behandling innebär att man skördar vita blodkroppar från patienten, dessa genmodifieras på laboratoriet och kan effektivt identifiera och döda cancerceller. Används bl a vid återfall eller när andra behandlingar inte hjälper. Skörden skickas till USA där skörden behandlas i 4-5 veckor. Sedan sänds detta tillbaka och återförs till patienten. Denna behandlingsmetod kan kosta ca 3 miljoner/patient och sker nationellt.
Bispecifika antikroppar har utvecklats. Dessa kopplar patientens vita blodkroppar till tumörceller.
Det var två mycket intressanta föredrag som avslutades med gemensam lunch.
Text: Inger Karlsson, ledamot i styrelsen för Blodcancerföreningen Halland.
Foto: Josefine Jönsson