Innovationer inom cancerläkemedel räddar liv - först när de når patienterna
Nya innovativa cancerläkemedel ger högre överlevnad
med bättre livskvalitet. Hur skapar vi bättre förutsättningar för forskning på nya läkemedel? Varför tar det flera år innan EU-godkända läkemedel blir rekommenderade och tillgängliga för blodcancerpatienter i Sverige? Det handlar om liv och död.
Det finns över 120 olika blodcancersjukdomar, varianter av leukemi, lymfom och myelom och många fler. De flesta räknas som sällsynta och många är mycket allvarliga. Forskningen har gjort stora framsteg de senaste åren och för flera diagnoser finns det nu nya revolutionerande läkemedelsterapier. Men de når inte patienter i Sverige i den utsträckning som borde vara möjligt. EU kommer inom några år att centralisera stora delar av HTA-utvärderingen och godkännande av nya innovativa läkemedel, genom den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Med minskad arbetsbörda för den pressade svenska läkemedelsmyndigheten TLV borde utrednings- och beslutsprocessen kunna snabbas på. Landets blodcancerpatienter måste snabbare få tillgång till alla nya godkända blodcancerläkemedel. En medicinsk innovation är ingen innovation - om den inte når patienterna.
Medverkande:
Lise-lott Eriksson, Generalsekreterare, Blodcancerförbundet
Lennart Ivarsson, Patientrepresentant
Päivi Östling, senior forskare onkologi, Karolinska Institutet, KI
Dan Hovskär, Riksdagsledamot (KD), Riksdagens socialutskott
Göran Hägglund, Moderator, Reform Society
Se den inspelade debatten:
'
'
Regionala ojämlikheter i cancerbehandling
Ojämlik tillgång till behandlingar och koppling till initiativet för den nya cancerstrategin. Idag är väntan onödigt lång efter att ett läkemedel är godkänt fram tills att det når patient. Bostadsort är en faktor men även andra faktorer avgör vilken vård du får. Hur säkerställer vi jämlik tillgång?
Här vill vi belysa ojämlik tillgång till behandlingar och kopplingen till initiativet för den nya cancerstrategin. Idag är väntan onödigt lång efter att ett läkemedel är godkänt fram tills att det når patienterna runtom i landet. Bostadsort är en faktor men även andra saker avgör vilken vård du får. Vad krävs för att man ska brygga över hinder före en jämlik tillgång? Ett nytt regelverk där man istället för omprövning av beslut direkt omsätter beslutet till verklighet skulle bidra till mer jämlik tillgång av läkemedel. En avsatt budget för läkemedel likaså. Har regeringen modet att ändra regelverket? En debatt om hinder och möjligheter för förändring.
Medverkande:
Filippa Reinfeldt, Moderator
Marit Jenset, Generalsekreterare, Bröstcancerförbundet
Lise-Lott Eriksson, Generalsekreterare, Blodcancerförbundet och president Myeloma Patients Europe
Nils Wilking, Docent, Karolinska Institutet
Malin Höglund, Riksdagsledamot (M), Socialutskottet
Se den inspelade debatten:
'