Blodcancerförbundets generalsekreterare Lise-lott Eriksson var inbjuden att föreläsa om patientperspektivet av innovativa behandlingar när det nya ATMP-centret invigdes i Uppsala.
-Forskningen måste fortsätta för patienters möjlighet att delta i kliniska studier och att nya innovativa läkemedel används i klinisk praxis, säger hon.
(fr.v) Hematolog Gunilla Enblad, Coco Norén, Prorektor, Uppsala universitet och Malin Sjöberg Högrell, Regionråd (L) Uppsala och Eva Tiensuu Janson, Professor och överläkare, Stf. vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci vid Uppsala universitet. Inklippt är Lise-lott Eriksson Blodcancerförbundets GS
I stället för att klippa ett band, knöts två band ihop när nya centret för ATMP (Advanced Therapy Medicinal Products) invigdes. Det var för att åskådliggöra vad det handlar om. Det viktiga samarbetet mellan akademin och vården. Det ska fördjupa samarbetet på olika plan för att utveckla vård och behandlingar, som blir alltmer specifika i förhållande till olika patienters behov.
Ska säkerställa patienters hopp och hälsa
Syftet med ATMP-centrum Uppsala är att säkerställa att patienter, idag och i framtiden, får tillgång till läkemedel för avancerad terapi.
ATMP-centrum Uppsala är ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, Region Uppsala och Uppsala universitet, och har en samordnande funktion inom hälso- och sjukvården som syftar till att stödja forskare och sjukvårdspersonal i arbetet med utveckling och implementering av ATMP.
Detta virtuella centrum ska fungera som samlingspunkt för de verksamheter som arbetar med ATMP inom sjukhuset och universitetet. Externa parter som till exempel tillhandahåller nya ATMP för våra patienter, ska också hitta samverkan där. På centret samlas alla olika initiativ som har ATMP som gemensam nämnare, samt stödfunktioner som kan guida och bistå i utvecklingen eller införandet av nya ATMP.
Lise-lott Eriksson Blodcancerförbundet föreläste om vikten av att blodcancerpatienter i Sverige mycket snabbare än idag måste få tillgång till nya innovativa EU-godkända läkemedel. Många har inte tid att vänta för det handlar om liv eller död. Foto: Magdalena Bengtsson
Blodcancerförbundet lyfte patientvinkeln
Lise-lott Eriksson talade om det värdet av innovativa behandlingar ur ett patientperspektiv. - Det är viktigt att ta forskningen vidare till patienters möjlighet att delta i kliniska studier och att nya innovativa läkemedel används i klinisk praxis. För detta behövs evidensbaserat påverkansarbete och patientinvolvering i läkemedelsutvecklingens alla faser samt de processer som styr godkännande och rekommendation av nya läkemedel på nationell och regional nivå.
-Det var flera hematologer och forskare som efter min föreläsning kommenterade hur rätt vi har som förbund. Det är viktigt att ställa krav och verka för att innovativa behandlingar blir tillgängliga för patienter i hela landet. Det är långt ifrån en självklarhet idag, tyvärr, konstaterar Lise-lott Eriksson.
Det gäller till exempel olika former av cellterapier som CAR-T och bispecifika antikroppar som idag inte når mer än möjligtvis ett fåtal patienter och då inom ramen för en klinisk studie.
Vi följer inte Sveriges Life Science-strategi
Kliniska studier måste bedrivas i Sverige och öka i antal.
-För annars kan vi inte längre hävda att vi fortfarande är ett ledande land i Life Science-utvecklingen. Och så är det inte idag, hävdar Lise-lott Eriksson. Hon pekar på att budskapet i Sveriges regerings Life Science-strategi är, att ”Sverige ska vara en ledande life science-nation. Life science bidrar till att förbättra hälsa och livskvalitet hos befolkningen”.
Drygt 100 personer närvarade på plats under invigningen av ATMP-centret i Uppsala och ett femtiotal digitalt. Medverkade under dagen gjorde både svenska och internationella ledande hematologer och forskare, politiker och företrädare för regionen och akademin.
Håkan Sjunnesson
Se ATMP-invigningsceremonins olika föreläsningar
Här kan du ta del av invigningsceremoni av ATMP-centret i Uppsala i september 2023. En produktion av Akademiska sjukhuset/ATMP-centret:
https://play.quickchannel.com/play/bxeerud
Programmet:
Välkomna, ATMP-centrum Uppsala: nuläge och vision för framtiden
Gunilla Enblad och Marianne van Rooijen
Invigningsceremoni (knyta band)
Coco Norén och Malin Sjöberg Högrell
Translating discoveries: engineering of allogeneic donor cells for acceptance by the host´s immune system
Sonja Schrepfer
Odling av keratinocyter för brännskadepatienter, en ATMP-produkt under sjukhusundantaget
Alexandra Karström
Värdet av innovativa behandlingar från ett patientperspektiv
Lise-lott Eriksson
Cellterapi vid typ 1 diabetes
P-O Carlsson
Utveckling av CAR T-celler för att bekämpa tumörer med hjälp av immunförsvaret
Magnus Essand
Extracellulärvesiklar- framtidens biologiska läkemedel för behandling av inflammatoriska tillstånd och för riktad läkemedelsleverans
Karl-Henrik Grinnemo
ATMP-centrum – där vård, forskning och produktutveckling fokuserar på patientens medicinska behov
Dag Larsson