Temahalvdag om god tand- och munhälsa vid blodcancer

Det här blir en temaeftermiddag om vikten av god munhygien vid cancerbehandling. Föreläsningen kommer att spelas in och ske på distans via länk och länken kommer att finnas här på sidan senast klockan 14.00 den 4 december 2024. Du kommer också att kunna se programmet i efterhand under en månads tid (fram till den 3 januari) via Blodcancerförbundets hemsida.

Starttid: onsdag 4 dec. 2024, kl 15:00
Sluttid: onsdag 4 dec. 2024, kl 18:00

Här kommer länken till sändningen att finnas senast klockan 14.00 den 4 december 2024!

björn klinge tandläkare

Föreläsningen med efterföljande frågestund pågår mellan klockan 15.00 och 18.00. 
Föreläsare är Björn Klinge, senior professor vid Malmö Universitet, professor emeritus vid Karolinska Institutet, övertandläkare och specialisttandläkare inom parodontologi. Han är även författare till boken Din hälsa sitter i munnen. 

Program:

Tand- och munhälsa vid blodcancer 

15.00 Tand och munhälsa - För personer med blodcancer kan vissa behandlingar påverka munhälsan och immunförsvaret med risk för infektion och inflammation som en följd.  Björn Klinge specialisttandläkare och professor emeritus gör en allmän genomgång om infektioner och inflammationer i munnen och hur dessa påverkar övriga kroppen, samt i det fall det finns specifika data från behandling av blodcancer.  

Frågor.

16.00 Vad kan jag göra själv för att förbättra min tand- och munhälsa. Med en god egenvård är det möjligt att bevara god munhälsa liver ut.  

Frågor.

 

Om kopplingen mellan allmän hälsa och sjukdomar i munnen 

I detta seminarium redovisar Björn Klinge specialisttandläkare och professor em. Karolinska Institutet och Malmö universitet aktuell forskning om sambandet mellan sjukdomar i munnen och allmänsjukdomar och hur egna munhygienåtgärder bäst skall utföras.  

Världens vanligaste icke överförbara sjukdomar finns i munnen, enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Intresset för att munnen faktiskt är en del av kroppen har ökat under senare år. Det är särskilt fokus på infektioner och inflammationer i munnen och hur dessa påverkar övriga kroppen. Särskilt uppmärksammas kopplingen till hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, demens men också sambandet med olika cancerformer. Vid medicinering som påverkar immunförsvaret kan infektion och inflammation från munnen påverka och förvärra sjukdomsförlopp i kroppen. Med allmänt förbättrad tandhälsa får vi kvar fler egna tänder i högre åldrar. Det kan vara en utmaning när det gäller att bibehålla en god hälsa i mun och tänder också på äldre dar, men det positiva budskapet är att med god egenvård är det möjligt att bevara god munhälsa livet ut.  

Björn har under en stor den av sitt yrkesliv forskat om hur munhälsan påverkar den övriga kroppen och vad man kan göra för att förbättra sina förutsättningar och må bättre. Björn kommer även att dela med sig av värdefulla tips på sådant man enkelt kan göra själv för att hålla sig frisk och leva längre. Efter föreläsningen får du även möjlighet att ställa frågor till Björn. 

Inga frågor under själva föreläsningen

Frågor ställs inte under själva föreläsningen utan efter respektive föreläsning är klar, för att inspelningen ska bli ostörd. Länken för att vara med på distans kommer att finnas här på programsidan senast någon timme innan programmet börjar:

Din mikrofon ska vara avstängd, så att du inte stör föreläsningen och övriga deltagare. Du hittar mikrofonsymbolen på skärmen och har mikrofonsymbolen inte ett streck över sig som mutad, avstängd, så klicka på den så att den blir mutad, avstängd och får ett streck över sig. 

Genom att du deltar godkänner du enligt den europeiska dataskyddsförordningen GDPR att du vet om att föreläsningen spelas in för att publiceras via Blodcancerförbundets Youtubekanal och hemsida. Om du vill försäkra dig om att inte synas i bild, gör dig då själv ”osynlig” med avstängd kamera på distans och undvik kamerorna på plats.

Se inspelningen fram till den 3 januari 2025

Inspelningen kommer efteråt att finnas tillgänglig under en månad, fram till och med den 3 januari 2025. Du hittar den då på vår hemsida under vårt evenemangsarkiv (www.blodcancerforbundet.se/evenemang/arkiv/)

 

Här kan du anmäla dig. Föredraget hålls enbart digitalt på distans för deltagande hemifrån


Fler aktiviteter

Alla aktiviteter