Kliniska studier

VAD ÄR EN KLINISK STUDIE? 

Syftet med kliniska studier är att utveckla möjligheten att förebygga, diagnostisera eller  behandla olika cancerdiagnoser. Det vanligaste målet med en klinisk studie är att se om patienter som erhåller den nya behandlingen får bättre effekt mot sin sjukdom jämfört med standardbehandlade patienter. Är du intresserad av att delta i en klinisk studie, diskutera gärna detta först med din läkare. Det är dennes ansvar att både informera och rådgöra kring kliniska studier. 

ÄR DET SÄKERT ATT DELTA I EN KLINISK STUDIE?

Alla kliniska studier måste godkännas av en svensk etikkommitté innan de startar. Etikkommittén granskar all tillgänglig data om behandlingen noga. Man går också igenom informationen till deltagarna så att den är tydlig samt skärskådar antalet och arten av eventuella extra undersökningar och prover. När det gäller läkemedel eller cellbehandlingsstudier ska även svenska Läkemedelsverket granska och godkänna studien. 

Om man däremot upplever obehag eller biverkningar i samband med studien ska man säga detta till sin studieläkare som då kan avbryta behandlingen omedelbart om det skulle behövas. Man kan dessutom själv alltid välja att avbryta en studie, vilket är viktigt att poängtera. 

VEM FÅR DELTA I EN KLINISK STUDIE?

Varje klinisk studie har tydliga riktlinjer fastställda gällande vem som får delta i en studie. Detta då syftet med en studie är att få fram vetenskapligt pålitliga resultat. Faktorer som avgör kan vara sådant som diagnos, sjukdomsstadium, organpåverkan och ålder. Alla kriterier för att delta i en studie är bestämda i förväg och är på inget sätt en personlig bedömning, utan finns för att försäkra att en vetenskapligt meningsfull slutsats kan dras av studien. 

HUR GÅR DET TILL OM MAN SOM PATIENT VILL DELTA?

Kliniska studier börjar med att man får studien förklarad för sig och sedan ges möjlighet att ställa frågor och fundera innan man går med i studien. Denna del kallas för "informerat samtycke" som efterföljs av "screening" vilket innebär att studieläkaren/studiesköterskan går igenom patientens sjukhistoria. Efter detta sker oftast behandlingsstart. Vissa studier är jämförande och då kan det ske en lottning (randomisering) mellan studiebehandling eller standardbehandling. I en del studier förekommer det dessutom att patienten (och ibland även prövaren) inte vet vilken behandling patienten får. Då kallas studien för "blindad" och man kan erhålla antingen studiebehandling eller placebo. 

 

KLINISKASTUDIER.SE 

Regionala Cancercentrum i Samverkan (RCC) har tillsammans med universitetssjukhusens prövningsenheter inom onkologi tagit fram en databas för pågående kliniska studier i cancervården. I registret återfinns studier med pågående rekrytering av patienter. En kompletterande webbsida till "Cancerstudier i Sverige" är "www.kliniskastudier.se". Denna sida är tänkt att utvecklas till en samlad informationskälla för kliniska studier i Sverige. Webbplatsen ifråga kommer successivt att byggas ut för att utveckla förutsättningarna för att genomföra kliniska studier av hög kvalitet i Sverige. Än så länge är den dock främst en samlad informationsplats om pågående studier, men inom sinom tid kommer webbsidan att vara en samlad databas över alla kliniska studier i Sverige.

HiKS - HITTA KLINISKA STUDIER 

HiKS - Hitta Kliniska Studier, är en informationstjänst om de studier som godkända kliniska läkemedelsprövningar i Sverige sedan 2023. Ansvarig för tjänsten är Lif, branschorganisationen för forskande läkemedelsföretag. Det företag som är ansvarigt för studien, ansvarar också för att den information som beskriver studien i HiKS är korrekt. Enbart de studier som har myndighetsgodkännande att genomföras i Sverige, är publicerade i HiKS.