Kost och motion

KOST 

Ingen blodcancersjukdom eller människa är den andra lik varpå det alltid är en god idé att be sin läkare om en remiss till sjukhusets eller vårdcentralens dietist. Dietisten ska vara expert på  kosthållning, och bör absolut kontaktas om behandling leder till ofrivillig viktuppgång. Är aptit, matintag och vikt oförändrad bör man som blodcancerpatient dock äta som vanligt. Som för majoriteten av oss är det dock av allmänna hälsoskäl bra att skära ner på mättat fett, salt och socker som finns i exempelvis läsk, friterad mat, rött kött och godis. Dessa matvaror kan istället ersättas med nyttigheter som frukt, grönsaker och fisk. 

Ändrad smak, aptitlöshet och tidig mättnadskänsla kan dock leda till att du som drabbad av blodcancer/annan allvarlig blodsjukdom tappar i vikt. I såna fall bör man fokusera på att få i sig energi- och proteinrik mat som motverkar förlorad muskelmassa och ökar kroppens förråd av viktiga näringsämnen. Ägg, ärter, linser, bönor, fisk och mejeriprodukter är exempel på proteinrika produkter. Mandlar och nötter å andra sidan innehåller både gott om energi och protein medan torkad frukt är rikt på energi. 

 

Vid blodcancersjukdom har man ofta ett ökat behov av proteinrik mat 

 

Det är viktigt att äta regelbundet och försöka få i sig en liten matbit fastän man inte är hungrig. Dock kan det vara svårt att få i sig tillräckligt med föda under en längre tid. I såna fall finns det tabletter på apoteket som innehåller dagsbehovet av de viktigaste mineralerna och vitaminerna. Näringspreparat i dryckes- eller pulverform, även dem tillgängliga på apoteket, är ett annat alternativ. Dessa ska emellertid inte ersätta måltider utan bör ses som ett komplement till frukost, lunch och middag. 

Vidare är det vanligt förekommande att blodcancerpatienter har problem med magen. Om man är förstoppad är det bra att dricka mycket och till skillnad från vanliga kostråd vid förstoppning inte äta mer fiberrik mat än vanligt. Prova istället att äta frukt (katrinplommon rekommenderas), fil, grönsaker och yoghurt. Även magmassage kan hjälpa till med att motverka en hård mage. Om man å andra sidan lider av diarré är det i första hand viktigt att ta reda på orsaken till ens magbesvär. Dock ska man dricka ordentligt och ta upp problemet med sin läkare om besvären består. 

MOTION 

Alla människor mår bra av att röra på sig, självklart även om man är blodcancerpatient. Regelbunden träning i form av till exempel en promenad på 30 minuter tills dess att man får upp flåset, gärna minst tre gånger i veckan, rekommenderas. Detta gör bland annat att kroppen blir bättre på att ta hand om infektioner, motverkar depresseion, förlänger livslängden och minskar kroniska inflammationer. Vilken träningsform man väljer är egentligen sak samma, då det viktiga är att hitta en träningsform man gillar och som håller över tid. 

Lättare fysisk aktivitet har även kortsiktiga positiva effekter. En kortare promenad innan måltid kan vara bra för att få upp aptiten. Lätt motion som är anpassad efter din förmåga bidrar dessutom till att förbättra inlärningsförmågan och motverkar fatigue. Att hitta motivationen till att röra på sig kan dock ibland vara svårt. Det går i såna fall alltid att be sin läkare om en remiss till en sjukgymnast som kan hjälpa till. Måttlig konsumtion av alkohol och att sluta röka är emellertid en utmärkt början för att förbättra konditionen och hålla motivationen uppe.