2024 Fas II-studie intermittent upprepad dosering ibrutinib för KLL-patienter
Om studien ”A clinical phase II study on intermittent and repeated dosing (“On-Off-Repeat”) of ibrutinib treatment for patients with chronic lymphocytic leukemia”.
Texten är skriven av:
Jeanette Lundin, docent, överläkare, Institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet och ME Hematologi och Karin Franck-Larsson, myelompatient, MD & PhD:
Detta är en klinisk fas II-studie med intermittent och upprepad dosering (”På-Av-Upprepas”) av ibrutinib-behandling för patienter med kronisk lymfatisk leukemi
Abstract:
Vid EHA i Madrid 2024 presenterades abstract och en poster med data från en svensk-norsk forskningsstudie med kronisk lymfatisk leukemi (KLL)-patienter som behandlas med ibrutinib. Studien leds av Jeanette Lundin vid Karolinska Universitetssjukhuset, startade 2018 och beviljades 2022 ekonomiskt stöd från Blodcancerförbundet.
Titeln på abstract är ”A clinical phase II study on intermittent and repeated dosing (“On-Off-Repeat”) of ibrutinib treatment for patients with chronic lymphocytic leukemia” (svensk översättning: ”En klinisk fas II-studie med intermittent och upprepad dosering (”På-Av-Upprepas”) av ibrutinib-behandling för patienter med kronisk lymfatisk leukemi”).
Bakgrunden är att behandling av KLL med substansen ibrutinib, som saluförs under namnet IMBRUVICA, har förbättrat prognosen för patienter med KLL som återfallit efter initial behandling med cellgifter men att hälften av de behandlade personerna har slutat med behandlingen efter 18 månader. Eftersom biverkningar är den vanligaste orsaken till att man slutar med ibrutinib så har man i den här studien velat se vad som händer om man gör uppehåll med ibrutinib när sjukdomen är under kontroll och börjar igen när det finns tecken på att sjukdomen är aktiv igen.
De som inkluderades i studien hade behandlats med ibrutinib i minst 6 månader och hade minst partiellt svar på behandlingen (partial response, PR). Resultat från de första 22 patienterna finns beskrivet i en vetenskaplig artikel från 2021 (ref) men vid EHA i år visades de preliminära resultaten från maj 2024 med samtliga 49 patienter (34 män och 15 kvinnor).
Patienterna var mellan 53 och 87 år då man började i studien och hade behandlats med ibrutinib mellan 7 och 77 månader. Patienterna har nu följts upp mellan 15 och 72 månader.
Den tid som patienterna har kunnat vara utan behandling första gången har varierat mellan 2.9 och 60.5 månader, dvs att den längsta tid som någon patient varit utan ibrutinib är drygt 5 år, utan tecken på försämring av KLL-sjukdomen. .Fem patienter har kunnat ha ett uppehåll på mer än 4 år och ytterligare 14 patienter runt 2 år. Ingen av patienterna fick snabb försämring av KLL när man slutade med ibrutinib. Av de 33 patienter som har behövt börja med ibrutinib igen, har alla utom 2 haft god effekt vid återinsättning av läkemedlet.
Under det första året med uppehåll av ibrutinib var det 4% av patienterna som fick en svår infektion, att jämföra med 33% som hade haft en svår infektion året före medan man behandlades med ibrutinib. Däremot var det lika vanligt med förmaksflimmer året före som efter starten av behandlingsuppehållet, det vill säga hos 4% av patienterna.
Forskarna summerar sina resultat med att säga att upplägget förefaller säkert och att man inte funnit några tecken på oväntade biverkningar. Studien fortsätter och det kommer att bli nya rapporter i framtiden.
Läs mer om denna forskningsstudie:
Läs mer om Blodcancerfondens verksamhet >