Anna Johansson

Skärmavbild 2019 08 07 Kl. 14.51.42

Anna Johansson jobbar som Governmental Affairs Manager på BMS och tillhör därmed ett team som jobbar med det som brukar kallas Market Access & Policy. I detta arbetslag så jobbar man med frågor som handlar om att förbereda svensk hälso- och sjukvård för nya läkemedelsbehandlingar som kommer. "För många patienter är kortast möjliga väntan på nya behandlingsalternativ av stor vikt, och vi strävar därför efter att skapa förutsättningar för en så snabb introduktion av innovativa läkemedel som möjligt till svårt sjuka patienter" berättar Anna som likt många av oss i Sverige har närstående som drabbats av cancer. 

"Vi är nog alla drabbade av denna sjukdom på något sätt, antingen direkt eller som anhörig. Jag känner en stark drivkraft i att få engagera mig i sådant som bidrar till en bättre situation för alla cancerdrabbade och det var därför en självklarhet för mig att ställa upp i Country-2-Country-4-Cancer (C2C4C), som är en av de viktigare händelserna för BMS under året. Detta då det på ett så tydligt sätt visar vårt engagemang för patienter" säger Anna och lyfter samtidigt fram att det är en ära att få cykla för cancerforskning på BMS. "Den interna stoltheten kring detta evenemang är stort!". 

Det Anna mest ser fram emot med C2C4C är att få genomföra cyklingen ihop med sina kollegor. "Alla dessa mil som vi ska cykla blir som en symbol för den kamp som alla cancerpatienter utkämpar varje dag. Det handlar om att hitta sina inre styrkor och vara med på en resa som man inte trodde att man skulle få uppleva. Jag ser fram emot att med namnet på de cancerdrabbade som står mig nära skrivet på ryggen få uppleva det sydfranska landskapet från sadeln och med stöttning från de andra cyklisterna ta mig igenom denna utmaning".

Att få känna doften från levendelfälten i Provence, svalkan i skuggan av Pyrenéerna och se Medelhavet breda ut sig från kullarna i Languedoc är exempel på annat som Anna ser fram emot med C2C4C. Det hon minst ser fram emot å andra sidan är den tomhet som med största sannolikhet kommer att infinna sig när utmaningen är över. "Men som tur är har jag ett jobb där jag får fortsätta driva dessa viktiga frågor på daglig basis, och cyklingen kommer jag också att fortsätta med även efteråt!" klargör Anna engagerat. 

Men hur tror Anna att insamlingen kommer att gå just i år, och vad vill hon att pengarna används till? "Vår ambition är i alla fall att slå förra årets resultat! Pengarna ser jag gärna gå till forskning som på något sätt gör livet bättre för cancerdrabbade. Det kan handla om att förstå sjukdomen och sjukdomsförloppet bättre eller att hitta verktyg för att göra situationen för de drabbade bättre. Det huvudsakliga målet för forskningen bör vara att förlänga liv och/eller förbättra livskvaliteten. Sedan finns det även mycket kvar att göra när det kommer till social stigmatisering, ekonomiskt bortfall och rehabilitering för de cancerdrabbade.

Vi som företräder landets blod- och blodcancersjuka kan inte annat än hålla med Anna. Som avslutningsvis låter hälsa att det magkänslan är god inför det lopp som komma skall. "Det känns väldigt bra att få genomföra denna cykling till förmån för Blodcancerfonden som har en viktig roll att spela när det kommer till utbildning och forskning inom blodcancerområdet. Ni gör en enorm skillnad för de som bäst behöver det".