I oktober bjuder Blodcancerföreningen in till en fullspäckad föreläsningseftermiddag i Uppsala på temat fysisk och mental hälsa vid en blodcancerdiagnos.
Scandic Nord, i Uppsala
I oktober är det dags för Blodcancerföreningens årliga föreläsningsdag i Uppsala. Denna gång ligger fokus på fysisk och mental hälsa vid blodcancersjukdom. Föredragshållarna är vaccinationssköterskor, kuratorer, professorer och representanter från cancerfonden som tillsammans har skapat en agenda som sätter patienten och dess närstående i centrum.
Ett cancerbesked påverkar hela familjen, därför är majoriteten av föreläsningarna är anpassade för både patienter och närstående. Perfekt tillfälle för att ta med familjens vuxna medlemmar.
Praktisk information
Datum: lördagen den 26 oktober
Plats: Scandic Nord, Uppsala
Tid: 13:00-17:00 (se nedan för fullständig agenda)
Medlemskap:
Anmälan
Välkommen med din anmälan i formuläret här nedan!
Sista anmälningsdag är den 24 oktober.
Programmet för dagen
13:00-13:10 - Blodcancerföreningen hälsar välkomna
Vad är på gång i föreningen i dagsläget? Ordförande i föreningen ger en kort överblick.
13:10-13:50 - Vilka vaccinationer bör du ta vid cancersjukdom?
Det kan vara svårt att veta vilka vaccinationer du bör ta i samband med din blodcancersjukdom. Under en timma kommer vi försöka besvara den frågan och många fler funderingar gällande vaccinationer.
Föreläsare: Anna Kostov från Resecentrum Vaccinationer, i Uppsala, sjuksköterska med många års erfarenhet av arbete på hematologin på Akademiska och vaccinationsmottagningar med både säsongsvaccinering och resevaccinationer.
14:00-14:50 - Stöd till anhöriga och närstående.
En av tre drabbas någon gång under livet av cancer. Därför kommer alla att möta en person med cancer eller personens närstående. Vad säger man? Hur kan man stötta? Cancerlinjen kommer föreläsa om hur man kan stötta någon som är sjuk och de som finns runt omkring den sjuka. Föreläsningen innefattar bemötande och samtal för att stötta både den som lever med en cancersjukdom eller är närstående.
Föreläsare: Annika Cederholm Leg sjuksköterska, diplomerad i Palliativ omvårdnad och diplomerad coach, arbetar som sakkunnig inom Palliativ vård och med erfarenhet från arbete i Cancerlinjen Cancerfonden.
14:50-15:10 - Eftermiddagsfika
15:10-15:50 - Hur kan en kurator hjälpa dig genom ditt cancerbesked?
En kurator arbetar inom psykosocialt arbete, med inriktning på att ge råd, stöd och hjälp till människor i behov. Vilka fördelar finns det att inkludera stöd från en kurator i samband med cancerbesked, eller i samband med rehabilitering? Maria kommer svara på frågan och berätta om kuratorns funktion för patienten och dess närstående.
Föreläsare: Maria Magnusson är leg. hälsa- och sjukvårdskurator, på Akademiska sjukhuset. Hon har stor erfarenhet av medicinsk, onkologisk rehabilitering och arbetar mot hematologin på Akademiska.
16:00-17:00 - Tarmflorans roll vid cancer och cancerbehandling – kan jag påverka själv på något sätt?
Intresset för tarmflorans roll vid hälsa och olika sjukdomstillstånd är stort inom många forskningsfält idag. Vi kan inte göra så mycket åt våra egna mänskliga gener men går att förändra sammansättningen av våra mikroorganismer på olika sätt. Ett stort forskningsfokus idag är att klarlägga om en bra tarmflora kan förbättra effekten vid cancerbehandling och kanske även minska biverkningar vid immunterapi. Föreläsningen kommer att beskriva den senaste forskningen inom området.
Föreläsare: Professor Lars Engstrand, Föreståndare vid Centrum för Translationell Mikrobiomforskning, Karolinska Institutet och överläkare, Karolinska sjukhuset.