Vad har hänt inom cancerforskningen för blodcancern Myelom? Docenten och hematologen Kristina Carlson berättar om de senaste kliniska studierna, nya läkemedel och andra nyheter som skett gällande blodcancerdiagnosen.
Zoom
Den 14 maj bjuder Blodcancerföreningen in till en digital föreläsning under temat: ”Vad är nytt inom Myelom?”. Där vi får besök av docent Kristina Carlson som kommer berätta om det senaste inom forskningen av sjukdomen.
Under föreläsningen kommer du ha möjlighet att ställa frågor direkt till Kristina.
Myelom är en kronisk sjukdom, där förloppet skiljer sig mycket mellan olika personer. Även om sjukdomen inte går att bota blir de flesta bättre och får en god livskvalitet om behandling sätts in.
Myelom utgår från en typ av vita blodkroppar som kallas plasmaceller. Plasmacellerna finns framför allt i benmärgen. Deras normala funktion är att tillverka antikroppar, immunglobuliner, mot bland annat virus och bakterier. Vid myelom omvandlas en plasmacell till en cancercell som sedan förökar sig i benmärgen. Dessa sjuka plasmaceller bildar ett särskilt immunglobulin som kan ses i blodet, en så kallad M-komponent.
Varje år får 650 personer i Sverige myelom. Diagnosen är vanligare bland män än bland kvinnor. De flesta som insjuknar är över 65 år.
Föredragshållare
Kristina Carlson är en uppskattad föredragshållare inom blodcancersjukdomar. Hon arbetar som docent och hematolog på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där har hon huvudansvaret för: plasmacellssjukdomar (Bl a myelom), blodstamcellstransplantation (HSCT) och är programansvarig JACIE ackreditering. Hon sitter även som ledamot i Nationell kvalitetsregistergrupp myelom på RCC.
Praktisk information
Anmälan sker via formuläret nedan. Mer information om hur du ansluter dig till den digitala föreläsningen kommer via mejl den 15 maj.
----
Våra digitala föreläsningar är öppna även för dig som inte är medlem i vår förening och/eller för dig som är medlem i en annan blodcancerförening.