Blodcancerförbundet har i dag skickat en skrivelse till Folkhälsomyndigheten angående prioritering av COVID-vaccination. Personer med blodcancer och andra blodsjukdomar tillhör högriskgrupper under rådande pandemi. Dödlighet är mycket hög och Blodcancerförbundet anser att patientgrupper med hematologisk malignitet under 70 år och deras hushållskontakter bör prioriteras redan i fas två.
Personer med blodcancer och andra blodsjukdomar tillhör högriskgrupper under rådande pandemi. Dödlighet är mycket hög och vi anser - liksom Svensk Förening för Hematologi tidigare uttalat - att patientgrupper med hematologisk malignitet under 70 år och deras hushållskontakter bör prioriteras i vaccineringens fas två (från nuvarande fas tre respektive fas fyra).
Många patienter har ett kraftigt nedsatt immunförsvar med nedsatt funktion av både B- och T- lymfocyter till följd av sjukdom eller behandling. Till gruppen hör framförallt patienter med lymfatiska maligniteter och de som genomgått stamcellstransplantation. Flera av dessa patienter är under 70 år. Dödligheten hos patienter med hematologisk malignitet som drabbats av konstaterad infektion av COVID-19 ligger på 34 procent, enligt en nyligen publicerad metaanalys2. Den största risken på gruppnivå gäller för patienter med lymfatiska maligniteter, myelom4, akut leukemi samt för de som genomgått en allogen stamcellstransplantation. Här finns europeisk data från över 400 stamcellstransplanterade patienter som visar på att dödligheten är cirka 25 procent3.
En ny studie av professor Tiziano Barbui, vetenskaplig chef vid Clinical Research Foundation (FROM), konstaterar en kraftigt ökad dödlighet och risk för allvarliga trombos komplikationer bland patienter med MPN, Myeloproliferativa Neoplasm, vid infektion av Covid-19. Enligt vår bedömning bör därför även MPN-patienter prioriteras i samband med vaccination mot Covid- 195.
I likhet med andra vaccin kan det antas att patienter med mycket kraftigt nedsatt immunförsvar har försämrad förmåga att svara på vaccin. Vi förordar därför att också samtliga hushållskontakter till dessa patienter erbjuds vaccin i fas två.
Vi förordar inte att intyg från behandlande läkare ska erfordras för prioritering av vaccination för patienter med hematologiska maligniteter till fas 2 då detta endast innebär en onödig administrativ belastning på våra redan hårt arbetsbelastade hematologer. Aktuella patienter finns registrerade i Cancerregistret.
Lise-lott Eriksson, Ordförande Blodcancerförbundet
Lennart Ivarsson, Vice Ordförande Blodcancerförbundet
Referenser:
Senast uppdaterad 26 januari 2021
Under patientriksdagen arbetade Blodcancerförbundet tillsammans med företrädare från över trettio organisationer fram förslag på hur patientens roll kan stärkas. Diskussionerna och förslagen har sammanfattats i en rapport som nu finns tillgänglig för alla att ta del av. Vår förhoppning är att den ska bidra med kunskap, inspiration och stärka patienters röst ytterligare.
Läs mer
Blodcancerförbundet undersöker nu möjligheterna för förnyad finansiering av projektet ”Expertföreträdare - för ett ökat patient- och brukarinflytande”. Projektet syftar till att utveckla en ny modell för ökat patient- och brukarinflytande vid utvärdering och införande av nya läkemedel i Sverige och är i grunden ett Vinnovafinansierat projekt ”Ökat patient-inflytande vid införandet av nya behandlingar och läkemedel i Sverige” som avslutades under hösten 2020. Projektgruppen har breddats till tio projektpartners med patient-och brukarorganisationer, läkemedelsföretag samt en bred och kompetent referensgrupp. Gruppen företräder stora patientgrupper såsom astma-allergi, diabetes, sköldkörtelsjukdomar och ett flertal cancerdiagnoser.
Läs mer
Blodcancerförbundet befinner sig i en expansiv fas och söker nu tre nya medarbetare till vårt kansli. Är du intresserad av att arbeta i en trevlig och växande ideell organisation med höga ambitioner? Läs med om våra nya tjänster.
Läs mer