Processen kring att införa ett nytt läkemedel i Sverige är långt ifrån okomplicerad och innehåller många steg och aktörer, där vi idag tänkte ge en helhetsbild kring hur denna process är tänkt att fungera
Genom nationellt ordnat införande är tanken att alla Sveriges regioner ska samverka för att uppnå en jämlik, kostnadseffektiv och ändamålsenlig användning av nya läkemedel över hela landet. Det är NT-rådet (Rådet för nya terapier) som utser vilka läkemedel som ska ingå i nationell samverkan och ger rekommendationer om hur de ska användas. Nationellt ordnat införande är också tänkt att byggas på nära samarbete med myndigheter (framförallt Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket), kliniska experter, läkemedelsföretag och patienter.
Långsam introduktion av värdefulla nya läkemedel är en värdeförlust för patienter, sjukvården och samhället. Därför behövs en nationell process - där myndigheter och landsting samordnat introducerar och följer upp nya läkemedel i samarbete med berörda läkemedelsföretag. På så sätt nås bästa möjliga behandlingsresultat för patienterna och ny kunskap om läkemedlen kan genereras i klinisk vardag. Givet att denna process de facto är effektiv det vill säga...
Genom en nationell hantering - med regional implementering utan överprövning - ska värdefulla läkemedel snabbt kunna nå patienter i hela landet. Med kvalitet och trovärdighet i processen skapas god vård för patienterna och förutsägbara marknadsförutsättningar för företagen. Ett effektivt ordnat införande bygger nämligen på god framförhållning och tidig samverkan mellan företag, sjukvård och myndigheter.
Det är just denna samverkan som Blodcancerförbundet önskar bidra till genom kommande landsomfattande intressepolitiska satsning Inte jämlikt dåligt utan rättvist bra – ingen vill ha Svarte Petter. Ett projekt som består av sex stycken slutna regionala rundabordssamtal (ett per RCC-region) med ett avslutande öppet seminarium i samband med politikerveckan i Almedalen, Visby. Detta med start redan nu på fredag med den första aktiviteten i Örebro. Mer information om detta kommer senare i veckan!
I samarbete med AbbVie, Amgen, Astra Zeneca, BlueBird Bio, Bristol-Myers Squibb, Janssen, Pfizer, Roche och Sanofi
Senast uppdaterad 30 juni 2020
Blodcancerförbundet befinner sig i en expansiv fas och söker nu tre nya medarbetare till vårt kansli. Är du intresserad av att arbeta i en trevlig och växande ideell organisation med höga ambitioner? Läs med om våra nya tjänster.
Läs mer
Vaccinering mot covid-19 kommer att påbörjas runt årsskiftet men det betyder inte att alla grupper kommer att få ett fullgott skydd. Den typ av immunhämmande medicinering med antikroppar som vissa blodcancerpatienter får kan göra vaccinet verkningslöst.
Läs mer
Årets patientriksdag arrangerades digitalt under oktober och nu finns dessa webbinarier att se via länken nedan. I del 3, en framtidsinriktad diskussion med flera tunga beslutsfattare inom den svenska hälso- och sjukvården, deltog Blodcancerförbundets ordförande Lise-lott Eriksson.
Läs mer